20200207 16224De Zoetermeerse schrijfster Lucia van den Brink presenteerde afgelopen zaterdag haar debuutroman bij karatevereniging Tomo no Kai. “Signeren in karatepak”, vertelt Lucia, “Dát had ik nou echt nog nooit gedaan!”. Lucia traint al ruim 10 jaar bij de vereniging en schoof aan bij de Trainingsdriedaagse.


20200207 16228Karate speelt een belangrijke rol in de roman en de training bij Tomo no kai was een grote bron van inspiratie voor Lucia. Op de eerste dag van de Trainingsdriedaagse, waar de hoge banders van de club drie dagen extra trainen voor de komende examens, presenteerde ze haar boek tijdens de karateles. De roman ‘Niemand zoals hij’ is een ontroerend verhaal over een lieve opa, een eenzame kleindochter, karate en origami. In het boek doet kleindochter Renke een ultieme poging haar opa te leren kennen.


Tussen alle karateka las Lucia een passage voor uit haar boek, maar gaf niet de ontknoping weg. Lucia: “Dat mogen ze zelf gaan lezen! In het boek is ook veel ruimte om zelf in te vullen, niet alles wordt helemaal uitgelegd. Dat is ook erg Japans!”


Lucia van den Brink beoefent bij Tomo no Kai Wado-ryu karate op hoog niveau en deed ook een aantal keer aan internationale wedstrijden mee, zoals het EK en WK Wado. De technieken en karate theorie die in het boek voorkomt, komen dan ook grotendeels uit haar eigen karate ervaring. Maar ook andere Japanse tradities en gewoonten komen terug in het boek, zoals het moment dat opa Pieter een kapot, maar dierbaar, oorbellendoosje voor zijn kleindochter repareert met goud. Aan het hof van de Shogun was het lang gebruik om een kostbaar theekopje na een breuk niet weg te gooien, maar te repareren met een dun goudlijntje op de breuklijn. Het theekopje werd daardoor vaak nog meer waard dan voor de breuk. Lucia studeerde Japans in Leiden en heeft beide interesses, karate én Japans, verenigd in de roman ‘Niemand zoals hij’.

 20200207 16229  20200207 16233

Niemand zoals hij

Als Renke haar baan verliest, reist ze opa achterna in een ultieme poging hem nog te leren kennen. Haar opa is naar Japan vertrokken nadat hij gediagnosticeerd was met de spierziekte ALS. Waar Renke alle tijd van de wereld heeft, weet hij dat zijn dagen geteld zijn.

Mis dit Zoetermeerse boek niet!

Ben je nieuwsgierig geworden naar de karateopa? Of wil je meer lezen over het Zoetermeerse leven van millennial Renke? Bestel het boek bij je favoriete Zoetermeerse boekhandel of zonder verzendkosten op bol.com 

 

-advertenties-

-goede doel-