20190206 4747In Zoetermeer zijn op dit moment drie overlast gevende jeugdbendes, waarvan twee in Oosterheem. In deze wijk wordt het alweer rustiger aldus burgemeester Aptroot: “We zetten stevig in op het beheersen van de jeugdbendes en hebben onlangs de leiders opgepakt, deze kopstukken zitten nu in detentie.”


Volgens Aptroot is het een landelijke trend dat de overlast door jongeren stijgt. De jongeren gaan ook op steeds jongere leeftijd overlast veroorzaken, soms al vanaf 12, 13 jaar. Aptroot: “Dit speelt in alle grote steden, ik hoor van collega-burgemeesters vergelijkbare problemen.” Een deel van de oorzaak ligt volgens de burgemeester ook bij de ouders, die hun kinderen wel voeden, maar niet opvoeden. “We merken vaak in huisbezoek met de ouders dat er te weinig aandacht is voor de kinderen. ’s Avonds om half elf zie je dan bijvoorbeeld kinderen van de basisschoolleeftijd op straat lopen. Dan nemen we contact op met de ouders voor een goed gesprek.”
Het afgelopen jaar concentreerde de overlast van jeugdgroepen zich vooral in de wijk Oosterheem. Dit is ook niet heel verwonderlijk, aldus de burgemeester, omdat dit de laatste wijk van Zoetermeer is die gebouwd werd. Er kwamen toen vooral veel jonge gezinnen in de wijk wonen. De kinderen die daar heel jong kwamen wonen of zijn geboren in Oosterheem komen nu in de pubertijd. Andere wijken, zoals Rokkeveen, hebben deze ontwikkeling al gehad en hebben inmiddels een meer gevarieerde leeftijdsopbouw in de wijk.

 

Afglijden naar criminaliteit

De gemeente Zoetermeer probeert in ieder geval te voorkomen dat de probleemjongeren, het zijn er in totaal zo’n 80 in heel Zoetermeer, afglijden naar de criminaliteit. Hiervoor is in Oosterheem een jeugdmarshall ingezet en 2 jeugdboa’s, buitengewoon opsporingsambtenaren. Deze hulpverleners houden nauw contact met de jongeren en proberen hen ook te stimuleren richting werk of opleiding. Jongeren die crimineel gedrag vertonen worden overgedragen aan de politie.
Burgemeester Aptroot: “Criminele activiteiten zoals dat te zien was bij de foute horeca, schieten, een handgranaat neerleggen, dat wordt soms door hele jonge kinderen gedaan. Die kinderen zitten zelf niet in de georganiseerde misdaad, maar wij hebben het vermoeden dat zij ingezet worden door zware criminelen. Sommige jongeren vergooien dan hun leven door daaraan mee te doen.”

In samenwerking met het jongerenwerk is onlangs een jongerencafé opgericht, om de jongeren een alternatief te bieden op de vrijdagavond. Aptroot: "We proberen te voorkomen dat deze jongeren afglijden van kwaad tot erger door hen een alternatief te bieden en al bij de eerste problemen in te zetten op begeleiding."

-advertenties-

-goede doel-