spookwoning invalDe gemeente Zoetermeer heeft dinsdagavond de eerste controles gedaan op spookwoningen en illegale bewoning. Samen met gemeente-inspecteurs, Stedin en politie werd een flat aan de Stadhoudersring in Driemanspolder gecontroleerd.

Burgemeester Aptroot: “We hebben veel klachten gehad van bewoners over flats zonder duidelijke hoofdbewoner waar veel overlast vandaan komt. Ook in de raad zijn er vragen gesteld over illegale bewoning.” Het gaat hierbij vaak om koopwoningen in flats, waarbij geen bewoners ingeschreven staan in de gemeente Zoetermeer. Er wonen soms 6 tot 8 mensen illegaal in een flat en de bewoners wisselen regelmatig. Aptroot: “Na foute horeca gaat nu ook foute huiseigenaren de stad uit. Dit is pas de eerste controle in een veel langere lijst. De komende tijd gaan we hier zeker mee door.” Het gaat in totaal om enige honderden woningen in geheel Zoetermeer die in bezit zijn van deze huisjesmelkers.

 

Illegale bewoners

De illegale bewoners van zo’n flat worden zelf op hun beurt ook weer uitgebuit door de huiseigenaren. Het zijn vaak mensen uit Oost-Europa, die hier komen werken. Van hun loon wordt door de werkgever meteen al rond de €120,- per week in gehouden voor een enkele, kleine, kamer in een flat. Aptroot: “Er volgen ook zeker maatregelen tegen de bedrijven of werkgevers die hierachter zitten. Van deze bewoners, vooral hardwerkende Oost-Europeanen, wordt zelf ook misbruik gemaakt.” Voor zover bekend zijn het geen Zoetermeerse bedrijven die zich hiermee bezig houden, die vooral koopwoningen in flats uitbuiten.

De invallen worden goed voorbereid, zo worden er tolken geregeld voor bewoners die geen Nederlands spreken, er is een slotenmaker aanwezig om de woning eventueel open te breken en veel inzet van de inspecteurs van bouw en woningtoezicht. Politie is op de achtergrond aanwezig voor het geval er agressie optreedt, maar hoefde dinsdagavond niet in actie te komen. Aptroot: “Het kost veel tijd om alle aanwezigen in zo’n woning te controleren, alles wordt nauwkeurig gecontroleerd en genoteerd. Je kan dan geen honderd flats op een avond controleren.”
De woningen zijn niet ter plekke ontruimd, dit gebeurt alleen als de veiligheid in het geding is.

Burgemeester Aptroot: "Er is niets op tegen als mensen verblijven in een soort 'short stay' woningen, maar dan moeten deze daar wel op ingericht zijn qua veiligheid. En de mensen moeten zich natuurlijk gewoon inschrijven als inwoner van de gemeente als ze langer dan een paar dagen in de stad verblijven."

Foto: Facebook Burgemeester Aptroot

-advertenties-

-goede doel-