DSC00124a wNet zoals de recente maand december is de eerste maand van dit jaar erg zacht geweest. Zo lijkt het nieuwe decennium meteen al in haar eerste maand een signaal van opwarming van het klimaat af te geven.

Ons land bevond zich het grootste deel van de maand tussen twee weersystemen in. Ten (noord)westen van ons heersten depressies die bijvoorbeeld in delen van Noorwegen recordhoge regenval brachten. Ten zuidoosten van ons gaven sterke hogedrukgebieden de toon aan en dat leidde ertoe dat het in zuid Oostenrijk record zonnig was. Voor ons resulteerde dat in een sterke zuidwestelijke stroming met vaak bewolking en nat weer. De afgelopen louwmaand valt daarom als somber te typeren hoewel het met de hoeveelheid neerslag wel meeviel: januari was zelfs aan de droge kant.

 DSC00103a w  DSC00127a w

‘Warmte’ en nauwelijks vorst

DSC00117a wVriezen deed het niet of nauwelijks in onze stad. Op een enkel station, zoals buurttuin Zoete Aarde, heeft het in de ochtend van de 20e een half graadje gevroren en aan de grond ruim 2 graden. Maar dat was het dan ongeveer wel. Het midden van de maand kende daarentegen een ‘warme’ fase: zo werd het op de 15e werd liefst rond de 13 graden in Zoetermeer. Sneeuw hebben we in de louwmaand helemaal niet gezien; het witte goud schittert deze winter sowieso door volledige afwezigheid. Het woei af en toe flink in januari maar stormkracht werd bij lange na niet gehaald.

Februari gaat op dezelfde voet verder.

De derde officiële wintermaand pakt onverdroten de draad van het zachte, nattige weer op. In het eerste weekend halen we daarbij nog ruim de tien graden. Daarna zakt de temperatuur naar rond de 7 graden overdag wat nog altijd zacht is voor de tijd van het jaar. Het ziet er niet naar uit dat de winter de komende weken toch een kans maakt: we blijven hoogstwaarschijnlijk in de greep van een (zuid)westelijke stroming. Zouden we in onze stad dan een sneeuwloos winterseizoen krijgen? Dat zou zo maar kunnen!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-