IMG 0316De Dorpsstraat vierde dinsdagavond 10 december de jaarlijkse Kaarsjesavond. Ook dit jaar een avond vol live muziek, chocolademelk en natuurlijk de kerstman. Opvallend was dat er meer winkeliers en bewoners, lichtjes aan hadden.

IMG 0323  IMG 0381 

Bij de traditie van Kaarsjesavond lijkt ook koud weer te horen. De meeste bezoekers hadden dan ook handschoenen aan en kerstmutsen op. De Kaarsjesavond 2019 begon aan de Dobbe, waar de grote kerstboom ontstoken werd door burgemeester Aptroot. Vanaf daar gingen kinderen en hun ouders in optocht naar de Dorpsstraat. De historische straat was zonder straatverlichting, zodat de lichtjes in de etalages goed te zien waren. Maar ook veel bewoners boven de winkelpanden deden mee met kaarsjes voor het raam of elektrische verlichting aan de gevel.

20191210 14536  20191210 14543 Vanaf het Nicolaasplein kwam de optocht van mensen en veel kinderen met lampions en mengde zich met het publiek dat al in de Dorpsstraat was. Van daar was het vaak kiezen, je kon één van de kerken in voor live korenzang of orgelconcert. Maar buiten waren de kramen met chocolademelk, glühwein en oliebollen. 

In de etalage van het Historisch genootschap was een miniatuur treinbaan opgezet, geheel in winterlandschap. Volgens de zusjes Anne (8) en Sophie (10) was dat de best versierde etalage. De meisjes waren verkleed in Dickensstijl en werden regelmatig door passanten gevraagd om op de foto te gaan.

IMG 0429  IMG 0478 

 

Verlengde Dorpsstraat

Ook WeZoDo deed mee aan de Kaarsjesavond. Aan het einde van de Dorpsstraat (de kant van de Schoolstraat), kon het publiek oversteken naar het 5-mei plein om bij WeZoDo (Welzijn Zorg Doven) even op te warmen en voor een schappelijk bedrag soep en pannenkoeken te eten. Binnen was het een mengeling van doven en horenden van uiteenlopende leeftijden. Bezoekster Hanneke Smit legt uit: "Ik ben hier samen met mijn kinderen en wij zijn nog nooit bij WeZoDo geweest. Ik heb nooit gebarentaal geleerd, maar kan nu al een pannenkoek bestellen in gebarentaal. Ik vind het hier onwijs gezellig."

 

Foto ('s) door: Ernst van Erkelens,  ernst.vanerkelens.nl, meer foto's op: https://www.zonerama.com/ErnstvanErkelens/Album/5857743

Foto's door Gerard van Warmerdam, meer foto's op: https://foto.vwarmerdam.nl/2019/Kaarsjesavond-Zoetermeer/

-advertenties-

-goede doel-