Onthulling informatiebord zonder aanduiding

Perenboomgaard 'De Hof van Seghwaert' viert dit najaar het vijfjarig jubileum. Historisch Genootschap Oud Soetermeer heeft een jubileumboekje samengesteld over het ontstaan van de boomgaard: 'Hof van Seghwaert sinds 2014 in historische context'.

 

Historisch informatiebord

Verscholen in een dichtbebouwde wijk ligt een heuse boomgaard. Binnenin de boomgaard valt niet te zien dat je rondom huizen bent. Het is best een groot gebied met gras en bomen. Het is alsof je helemaal in de natuur bent. Hoe is dit zo gekomen? 

Zaterdag 14 september was de open monumentendag. Het motto van deze monumentendag was 'Plekken van plezier'. Natuurlijk is de boomgaard als wijktuin een plek van plezier. Dus vond de opening van deze dag plaats in de boomgaard met de onthulling van een historisch informatiebord over de Hof door wethouder Robin Paalvast. Tevens is het jubileumboekje uitgegeven.

Geschiedenis van de boomgaard

Het begon rond 190Rand van de boomgaard0 toen boeren in Zoetermeer zich met tuinbouw bezig gingen houden. Vanaf 1950 gingen sommige boeren zich toeleggen op de fruitteelt, zoals Niek Dogterom. Hij begon in 1954 een perenboomgaard aan Zegwaartseweg 60b. Toen de wijk Seghwaert aangelegd werd, verdween 2/3 deel van de boomgaard. Na 2010 is de boomgaard overgegaan op de gemeente en werd verwaarloosd totdat de buurtbewoners in 2014 de stichting Hof van Seghwaert opstarten en zich over de boomgaard ontfermden. Ze hebben van de boomgaard een grote wijktuin gemaakt.

 

Nieuwe toevoegingPlek voor wilde dieren

De boomgaard is 0,6 hectare groot, maar dit jaar is er gebied aan toegevoegd waardoor het nu ongeveer 1 hectare groot is. Voor dit nieuwe deel van de boomgaard is er voor gekozen om de natuur zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan. Zo hebben ze een plek ingericht voor vleermuizen, voor boerenzwaluwen en ijsvogels en zelfs een plek voor solitaire bijen. Dit zijn hele kleine wilde bijen die eind van het jaar in zand kruipen om daar eitjes te leggen. Als begin van het jaar de larven uitkomen, verlaten ze het nest weer. Ze zijn niet honkvast, zoals honingbijen. Voor hun nestjes hebben deze bijen speciaal zand nodig. Bierbrouwerij Heineken te Zoeterwoude die ook oog heeft voor de natuur en met bijen bezig is, had deze grond. De bierbrouwer was zo vriendelijk om een kuub af te staan aan de Hof van Seghwaert. Hierdoor is er dus nu ook hier een plek voor de solitaire bijen. Vanuit de egelopvang zijn er tevens 4 egels uitgezet in dit deel, zodat ook zij een veilig plekje hebben.

Nieuwe verbinding met Zegwaartseweg

Vanuit het nieuwe deel van de boomgaard is er een voetgangersbrug aangelegd naar de Zegwaartseweg. Dit is gedaan op verzoek van de vrijwilligers van de boomgaard. Het idee is dat wandelaars ook vanaf deze plek de tuin kunnen bereiken. De gemeente heeft hier 30.000 euro voor gereserveerd. Middels een banner is duidelijk dat het hier een ingang naar de boomgaard betreft. De brug is 13 juli open gegaan.

 

Het is zeer zeker de moeite waard om hier een kijkje te gaan nemen.

 De nieuwe brug

 

Tekst, foto's en foto-opmaak: Shirley Weemeijer

 

-advertenties-

-goede doel-