Polderman ondertekeningPolderman1Sinds enige tijd is Herman Polderman als tweede gediplomeerd en zelfstandig molenaar actief op molen De Hoop. Na het vertrek van Arie Harkes was Bart Dooren enkele jaren de enige molenaar. Herman maalt nog steeds elke donderdag in molen De Roos in Delft, maar komt nu ook Zoetermeer versterken.

 

Naast zijn parttime baan in de ict is Herman -mits er voldoende wind staat- elke dinsdagmiddag op de molen te vinden. Inmiddels heeft hij zijn draai helemaal gevonden en maakt hij naar volle tevredenheid deel uit van het team dat de molen in bedrijf houdt. Vorige week ondertekenden Herman en de voorzitter van het stichtingsbestuur de vrijwilligersovereenkomst.

Wonende in Delft, haast aan de voet van molen De Roos, werd zijn interesse gewekt in molens. Op een dag bezocht hij die molen en kwam hij daar een oud-docent tegen die na zijn pensionering molenaar was geworden. Toen Hermans kinderen wat groter waren, was De Roos net weer draaivaardig na de aanleg van de Delftse spoortunnel. Herman is daar toen op de molen gestart en begonnen met de opleiding tot Vrijwillig Molenaar. Deze opleiding vond plaats bij molenaar Rob van Zijll op de Groeneveldse molen in Schipluiden en wordt gegeven door het Gilde van Vrijwillige Molenaars. In ongeveer 2 jaar leert men hoe je een molen kunt laten draaien (ook andere types molens als polder-, pel- en zaagmolens). Na het met goed gevolg afleggen van het examen ontvangt men een officieel diploma van Vrijwillig Molenaar.

Het malen van graan is een totaal andere tak van sport. Daarom heeft Herman ook de opleiding tot Korenmolenaar gedaan bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Daar leerde hij malen en onderhoud plegen en afstellen van de maalstenen en overige onderdelen van het molenmechaniek. Ook de HACCP (hygiƫnecode) wordt daar behandeld.

Het leuke aan een molen vindt Herman de techniek en ook het fysieke werk, naast zijn kantoorbaan. Malen is voor Herman een sport, waarbij hij ervoor zorgt dat het koppel maalstenen goed loopt en dat de stenen gaan zingen.

 

Foto Cor Groen

-advertenties-

-goede doel-