'Groen gedacht': het Zoetermeers Actieve leven, bezien door een groene bril. Deze week: 'Een tuinreservaat in Zoetermeer'. Hoe realiseer  je dat? Een steun in de rug voor de tuinier die de natuur in Zoetermeer een handje wil helpen. 

Een toegangspoort tot een achtertuin met het bordje 'Tuinreservaten.nl'. De achtertuin grenst aan een verborgen stuk wildernis langs het tracé van de Randstadrail. Wildernis en tuinaanleg samen vormen een rijke bron van natuurlijke diversiteit. Ook zin om een tuinreservaat te creëren?

 Tuinreservaat

Tuinreservaat in Zoetermeer

 

foto: Bert Dekkers

Randstadrail in Zoetermeer

De Randstadrail biedt ons een prachtige verbinding met de regio voor winkelen, werken en recreëren. Onbedoeld vormt het tracé ook een groene ecologische zone, waarlangs vogels, insecten en zoogdieren vrijelijk kunnen foerageren en bewegen. De gemeente wil dan ook het tracé gaan benutten voor het versterken van de 'groenblauwe structuur van de stad'. Zie de bijdrage van landschapsarchitect Arnout Kruijshaar in de vorige aflevering van 'Groen gedacht'. Ook de particuliere tuineigenaar is hierbij aan zet. soms zelfs in de vorm van een 'tuinreservaat'.

 Randstadrail

 De Randstadrail in Seghwaert

 

foto: Bert Dekkers

Voedsel, schuilplaats en enige rust

Net als mensen hebben onze flora en fauna een paar voorwaarden om te blijven bestaan, als individu én als soort. Minstens gaat het dan om voedsel, een schuilplaats en enige rust. Juist het Randstadrailtracé biedt die in ruime mate. In Seghwaert vind je aan beide zijden van het spoor diepe achtertuinen tegen de geluidswal aan. Tussen die tuinen en het feitelijke spoor een heerlijk, ondoordringbaar struweel. Alles bij elkaar een groene strook van zo'n honderd meter breed, waar de stadse drukte op afstand blijft. Een paradijs voor natuurlijk leven. Wat dan nodig is, zijn tuinbezitters die daarin nog een handje helpen.

"Is mijn tuin een tuinreservaat?"

Antwoord op deze vraag vind je op Tuinreservaten.nl: als je op 7 van de 10 kenmerken positief scoort, dan komt je tuin in aanmerking voor het stempel 'tuinreservaat'. In Zoetermeer en omgeving zijn er al veertien, maar vogels, vlinders en insecten kunnen er nog veel meer gebruiken. En je tuin hoeft echt niet persé aan het Randstadrailtracé te liggen (al helpt dat wel!). Als je eigen tuin te klein is en grenst aan gemeentelijk groen kun je natuurlijk bekijken of je met adoptiegroen je leeftuin kunt uitbreiden. Vooral als je dat samen met je buren doet, kan er iets moois ontstaan. In een tuinreservaat help je de natuur door vrije doorgang naar de omgeving, zo weinig mogelijk verharding en natuurlijk: voedsel en water.

 Randstadrailtracé in Seghwaert's achtertuin

 

foto: Bert Dekkers

 Seghwaert

Elk tuinreservaat helpt

'Tuinreservaten zijn groene oases waar dier en mens gelukkiger van worden', zo geeft tuinreservaten.nl het kernachtig weer. Veel insecten, vogels en zoogdieren zijn zo langzamerhand aangewezen op de stad. Alle groene plekken in de stad zijn hierin van belang. Maar tuinreservaten geven dat mooie extra.

 

'Groen gedacht' wordt afwisselend geschreven door meerdere mensen met liefde voor de groene stad, deze week door Bert Dekkers, trekker van 'de Uitdaging voor Seghwaert/het Groene Lint'.

Reacties en suggesties graag richten aan gijsbertdekkers@live.nl.

-advertenties-

-goede doel-