stembureau bordDe opkomst in Zoetermeer voor de Europese verkiezingen is hoger dan de afgelopen 10 jaar. Het voorlopige opkomstcijfer om 21.15, bij het sluiten van de stembussen, is 39%. Bij de vorige Europese verkiezingen in 2014 bleef de teller steken op 35,36% en in 2009 werd de 35% net niet gehaald.

 Van de 95.580 kiesgerechtigden in Zoetermeer maakte 39% de gang naar één van de 59 stembureaus in de stad.

 

Voorlopige uitslag

Pas als in alle lidstaten de stembureaus zijn gesloten maken de lidstaten de voorlopige uitslag van de verkiezingen bekend. De voorlopige uitslag per partij wordt zondag 26 mei om 23.00 uur verwacht. Rond dezelfde tijd publiceert de gemeente de verkiezingsuitslag per partij ook op: www.zoetermeer.nl/verkiezingen

 

Einduitslag

Maandag 27 mei worden de stemmen op kandidaatsniveau geteld en rond 16.00 uur bekendgemaakt op www.zoetermeer.nl/verkiezingen.  Zoetermeer doet mee aan een experiment van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ruim 100 mensen gaan daarom op deze dag in Dekker Sport aan de slag om de stembiljetten te tellen op kandidaatsniveau. Doel van het centraal tellen van de stembiljetten is het telproces efficiënter, betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar te maken.

 

-advertenties-

-goede doel-