20190523 8949

De stembureauleden bij WeZoDo zitten klaar om iedereen, doof én horend, te helpen

Zoetermeer stemt vandaag voor de Europese Verkiezingen. Dit kon op het stembureau bij WeZoDo aan de 5 mei-straat in Dorp ook met ondersteuning in gebarentaal. WeZoDo, de stichting voor doven en slechthorenden in Zoetermeer, regelde gebarentaalvaardige vrijwilligers voor het stembureau.

Wilfred van der Pluijm (WeZoDo): "Ons gebouw is al jaren een stemlokaal voor de buurt, maar we merkten dat er soms communicatieproblemen waren omdat de vrijwilligers van het stembureau geen gebarentaal kenden. Nu zijn alle vrijwilligers gebarentaalvaardig en is er ook een gebarentolk aanwezig!"

Bij het stembureau van WeZoDo viel donderdagmorgen al snel op dat niet alleen de buurtbewoners hier komen stemmen, maar ook dove en slechthorende mensen uit heel Zoetermeer. Wilfred: "We hoorden zelfs dat mensen die in omliggende gemeentes van Zoetermeer wonen, hun stempas hebben laten aanpassen om hier te mogen stemmen!" 

Het stembureau van WeZoDo telt 10 stembureauleden die elkaar afwisselen. Zij volgden online een training en legden een examen af om als vrijwilliger aan de slag te gaan in het stembureau. Stemmen bij WeZoDo is nog mogelijk tot vanavond 21.00 uur, net als in de rest van Zoetermeer.

 

Voorlopige uitslag

Pas als in alle lidstaten de stembureaus zijn gesloten maken de lidstaten de voorlopige uitslag van de verkiezingen bekend. De voorlopige uitslag per partij wordt zondag 26 mei om 23.00 uur verwacht. Rond dezelfde tijd publiceert de gemeente de verkiezingsuitslag per partij ook op: www.zoetermeer.nl/verkiezingen

 

Einduitslag

Maandag 27 mei worden de stemmen op kandidaatsniveau geteld en rond 16.00 uur bekendgemaakt op www.zoetermeer.nl/verkiezingen.  Zoetermeer doet mee aan een experiment van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ruim 100 mensen gaan daarom op deze dag in Dekker Sport aan de slag om de stembiljetten te tellen op kandidaatsniveau. Doel van het centraal tellen van de stembiljetten is het telproces efficiënter, betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar te maken.

 

-advertenties-

-goede doel-