dp Molen De Hoop feestHonderden molens in Nederland zijn het komend weekend open voor bezoek. De Nationale Molendag, zaterdag 11 mei,  is een mooie gelegenheid om te ontdekken wat molens doen. In de Zoetermeerse molen De Hoop wordt tot op de dag van vandaag graan gemalen.

 

Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is bij menigeen bekend. Maar in ons land staan ook houtzagers, pelmolens (waar gerst tot gort wordt gepeld) en oliemolens, waar olie uit lijnzaad wordt geslagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Water pompen, olie persen, hout zagen of graan malen. Dat laatste is te zien in molen De Hoop aan de Eerste Stationsstraat 37a in Zoetermeer.

Om 11.00 uur openen de deuren. Een bekertje koffie of thee staat voor u klaar met een proeverij van zelfgebakken lekkernijen. Natuurlijk zijn er pannenkoeken voor de kinderen en daarbij zal de limonade niet ontbreken. Ook vertellen de rondleiders graag over dit prachtige monument. De wieken zijn feestelijk versierd voor deze speciale dag rond de molen.
De sfeervolle molenwinkel is natuurlijk, zoals elke vrijdag en zaterdag, geopend.

Op deze dag vindt ook weer het bijzondere Molenontbijt plaats, tussen 9 en 11 uur.

 

-advertenties-

-goede doel-