bw AIVDHet bekende grijze AIVD gebouw aan de Europaweg, tegenover het Stadshart, blijft voorlopig in Zoetermeer. De AIVD gaat verbouwen en uitbreiden, de verwachting is nu dat de dienst zeker nog 10 jaar op de huidige locatie blijft.

 

Terwijl er eerder nog sprake was van een vertrek van de AIVD, in 2022, naar Den Haag, is nu gekozen voor uitbreiding op de huidige locatie. In de zomer dit jaar zal een verbouwing starten, die het deel van het gebouw dat nu leeg staat, ook bij de AIVD zal voegen. Tot voor kort zat hier de RIVM, een overheidsdienst die nu verhuisd is naar Bilthoven.
De werkzaamheden zullen ongeveer een jaar duren, maar vooral gericht zijn op de binnenkant van het pand. Omwonenden zullen hier weinig van merken, aldus Hilbert Bredemeijer, woordvoerder AIVD. Het huidige gebouw wordt te klein voor de ongeveer 2.000 werknemers die er nu werkzaam zijn en uitbreiden is nu niet mogelijk. Na de verbouwing komt ook een deel van de MIVD naar Zoetermeer. Een aantal MIVD afdelingen die nauw samenwerken met de AIVD zullen in Zoetermeer gehuisvest worden, de rest blijft in Den Haag.

 

Verbouwing

bw basketbal ministerie2De verbouwing zal worden uitgevoerd door het Rijksvastgoedbedrijf, dat verantwoordelijk is voor het pand. Het hekwerk dat nu al rond het pand aan Europaweg 4 staat, wordt doorgetrokken rondom het pand aan Europaweg 2. Op het dak worden koelinstallaties geplaatst, die worden afgeschermd met geluidsschermen. De overige verbouwingsactiviteiten zullen vooral binnenin het pand plaatsvinden en zijn minder zichtbaar. Zo wordt de uitbreiding aan Europaweg 2 aangepast aan de hoge veiligheidseisen van de AIVD.
Het basketbalveld wordt in overleg met de gemeente verwijderd en moet op een andere locatie terugkomen. Het is nog niet bekend waar dit zal zijn. Het fietspad, dat nu onder het gebouw doorloopt, zal in ieder geval tijdens de verbouwing afgesloten worden. Het is nu nog niet duidelijk of het fietspad na de verbouwing terug komt.
Voor direct omwonenden van de AIVD is al een voorlichtingsavond geweest waarop zij werden ingelicht over de plannen.

 

Parkeren

Door het verbouwen van de Europaweg 2 krijgt de AIVD er een parkeergarage bij. Problemen met parkeren worden dan ook niet verwacht. Hilbert Bredemeijer: “Het grootste deel van onze werknemers komt met het ov of op de fiets. Met bezoekers worden altijd afspraken gemaakt over parkeren, zij krijgen bijvoorbeeld een plek toegewezen in onze eigen parkeergarage of parkeren in de garages in het Stadshart.”

-advertenties-

-goede doel-