IMG 5654Weer, en vooral veel wind, trotserend opende wethouder Jakobien Groeneveld donderdag het nieuwe informatiebord op het Gruttolandje. Dit plasdrasgebied in het Buytenpark biedt onderdak aan vele weidevogels.


Het nieuwe informatiebord vertelt ter plaatse meer over dit bijzondere gebied en kwam tot stand dankzij een subsidie van het Dinamofonds en gemeente Zoetermeer. Honderden grutto’s en IJslandse grutto’s strijken hier jaarlijks neer om bij te komen na hun lange reis uit het overwinteringsgebied. Ook de kluut, kievit en scholekster komen graag naar het gebied om te broeden en voedsel te zoeken.
Het voorjaar is in aantocht en de eerste weidevogels als kievit, grutto en tureluur komen alweer aan als doortrekker of broedvogel. Bestaande paren zoeken elkaar weer op, verstevigen hun band en jongelingen zoeken een partner.

IMG 5692  IMG 5568 

Gruttolandje

Onderdeel van het Gruttolandje, dat geopend werd in 2017, is een daar in 2016 aangelegde oeverzwaluwwand. De oeverzwaluwen vliegen vanaf eind maart af en aan. Na ruggespraak met onder meer het Kwaliteitsteam Buytenpark en Vogelwerkgroep Zoetermeer heeft de gemeente de wand neergezet ten noorden van de locatie van de Tuinvereniging Seghwaert, aan de rand van het Gruttolandje. Ter compensatie voor de Nieuwe Driemanspolder werd meer ten zuiden van het gruttolandje een terrein voor steenuilen ingeplant met o.a. knotwilgen en houtrillen.

 

Foto ('s) door: Ernst van Erkelens,  ernst.vanerkelens.nl, meer foto's op: https://www.zonerama.com/ErnstvanErkelens/Album/5145216 

-advertenties-

-goede doel-