wmoDe meeste inwoners die individuele zorg ontvangen in de regio Haaglanden zijn daar zeer tevreden over. Ook zorg geleverd in groepsverband scoort ruim voldoende. Dit blijkt uit een groot onderzoek naar zorg op basis van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Bijna 4000 inwoners deden mee aan het onderzoek.

Inwoners konden aangeven wat goed gaat en wat beter kan. In de aanbevelingen staat onder andere dat de toegang tot voorzieningen beter kan. Ook moeten gemeenten eenzaamheid terugdringen bijvoorbeeld door het stimuleren van het aanbod aan zorgvrijwilligers en buddy’s. Verder is een groter aanbod aan activiteiten gewenst. Denk hierbij aan welzijnsactiviteiten, ontmoetingsmogelijkheden, sportvoorzieningen en muziekverenigingen.

Voor Zoetermeer geldt ook dat over het algemeen de cliënten (redelijk) tevreden zijn. De verbetersuggesties betreffen vooral de wisseling van medewerkers en het gebrek aan tijd van het personeel om goed te luisteren of de verzorging rustig uit te voeren. Dit wordt door de cliënten echt gevoeld. Vooral oudere mensen voelen eenzaamheid en merken dat er weinig tijd is voor een praatje.

Net als de andere gemeenten zal Zoetermeer deze punten expliciet aandacht geven in het nieuwe beleid. Nieuw beleid is nodig omdat het kabinet de AWBZ ingrijpend hervormt. Vanaf 2015 blijft alleen de zware, langdurige zorg in de AWBZ. Lichtere vormen van AWBZ-zorg, zoals begeleiding en persoonlijke verzorging, gaan naar gemeenten of de zorgverzekering. Dat is nodig om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden. Daarnaast kennen de gemeenten de behoefte van haar inwoners en de lokale situatie het beste.

Het volledige rapport is te vinden op www.zoetermeer.nl/wmo-beleidsplan .

-advertenties-

-goede doel-