esculaapDe GGD Zuid-Holland West heeft het rapport ‘Gezondheidsklachten en bezorgdheid naar aanleiding van de uitstoot van ethyleenoxide door het bedrijf Sterigenics in de gemeente Zoetermeer’ aan de gemeente aangeboden.

Uit dat rapport blijkt dat één op de vijf bewoners van de Zoetermeerse wijken Palenstein en Seghwaert nog altijd meer dan bezorgd is, maar dat de echte gezondheidsklachten eerder veroorzaakt worden door de leefstijl dan door de gifuitstoot van Sterigenics.

Volgens de GGD wordt „het grootste effect op de gezondheid van deze inwoners waarschijnlijk veroorzaakt door hun minder gunstige sociaaleconomische positie”. Vooral in Palenstein zijn veel mensen laagopgeleid, er is veel werkloosheid, de inkomens liggen laag en veel mensen hebben schulden. Daardoor hebben velen het gevoel dat ze sociaal uitgesloten zijn. Bovendien roken vrij veel inwoners en bewegen ze niet genoeg.

Voordat het college een inhoudelijk standpunt over het rapport in neemt, heeft het college het rapport voor advies voorgelegd aan de klankbordgroep. Deze klankbordgroep heeft ook het eerdere gezondheidsonderzoek n.a.v. Sterigenics begeleid en bestaat uit o.a. deskundigen op het vlak van gezondheidszorg en milieu en omwonenden. Het advies van de klankbordgroep wordt aan het college aangeboden. Op basis van dit advies bepaalt het college een standpunt hoe om te gaan met de onderzoeksresultaten. Dit standpunt wordt aan de raad aangeboden. Het college streeft ernaar dit in februari te doen.

De inwoners van de twee wijken zijn verdeeld over de kwestie. Enkele bewoners vinden dat er teveel ophef over wordt gemaaakt  en maken zich geen zorgen. Maar er zijn ook veel bewoners die wel bezorgd zijn over de mogelijke gezondheidsrisico's. Zij voelen zich door de uitkomst van dit rapport niet serieus genomen. Een inwoonster: "Het is toch ook niet voor niks dat Sterigenics moest sluiten!" Door te stellen dat de gezondheidsklachten van bewoners  'eigen schuld' is, voelen de bewoners zich niet serieus genomen. De klankbordgroep zal verder met de gemeente contact opnemen over het rapport.

In 2009 bleek dat het bedrijf Sterigenics in Zoetermeer in de voorgaande jaren te veel ethyleenoxide in de omgeving had uitgestoten. Als gevolg hiervan zijn ongeveer 2.000 bewoners in de omliggende wijken Palenstein en Seghwaert blootgesteld aan een hoeveelheid ethyleenoxide die boven de Nederlandse norm ligt en waarmee zij een klein gezondheidsrisico hebben gelopen. In 2010 is een eerste gezondheidsonderzoek gehouden. Om de gezondheid van de inwoners uit de wijken Palenstein en Seghwaert te blijven monitoren is afgesproken om in 2012 nogmaals een korte vragenlijst af te nemen onder de inwoners van deze wijken. Hiervoor is extra module opgenomen in het gezondheidsonderzoek dat in 2012 door de GGD Zuid-Holland West is uitgevoerd. De uitslag van dit onderzoek is verwerkt in het hierboven genoemde rapport.

Alle informatie over Sterigenics, eerdere onderzoeken en de klankbordgroep is te vinden op www.zoetermeer.nl/sterigenics

-advertenties-

-goede doel-