20190219 509920190205 4729De afgelopen 6 weken hebben kinderen op de Prinses Amaliaschool in Meerzicht meegedaan met de Brede school activiteit Jeugdpers. In 6 lessen leerden de kinderen van alles over foto’s maken, nieuwsartikelen, video en mochten zij zelf hun meester interviewen.


De lessen werden gegeven door Mark en Rita Neijssel van Stichting Rond Zoetermeer Actief, die met hun nieuwswebsite al jaren bovenop het nieuws zitten. Mark: “We vonden het erg leuk om de kinderen veel te vertellen over het werk van journalist. De kinderen hebben toch weer een heel andere kijk op foto’s of interviews en ze hebben samen heel mooie dingen gemaakt”.
De kinderen mochten om te oefenen elkaar interviewen, op schrift en met video. Met een echte camera en reportermicrofoon namen zij korte vraaggesprekjes op om te ervaren hoe dat er aan toe gaat in een echt interview. Tijdens een andere les mochten zij meester Vincent van de Prinses Amaliaschool interviewen.

De kinderen hebben veel geleerd tijdens de Brede school lessen, maar waren vooral lekker actief bezig. Britt: “Ik vond het foto’s maken leuk. Ik heb geleerd hoe je foto’s  moet maken. Een foto hoeft niet altijd staand te zijn (rechtop) maar kan ook liggen.” Anouk: “Het leukste was om te interviewen  en een verslag maken van de opening van de peuterbibliotheek op onze school”.

 

20190212 5076

Interview van de Jeugdpers met meester Vincent (groep 7 Prinses Amaliaschool)


20190212 5082Waarom wou je meester worden?
Ik vind het super leuk om kinderen te helpen met dingen die ze moeilijk vinden en om kinderen iets te leren.

Welke groep heb je al gehad?
Groep 5, 6, 7 en 8 maar ik wil misschien ook een keer kleutermeester worden. Ik kan goed oefenen want ik heb twee kleine kinderen thuis.

Wat is je lievelingsvak?
Spelling, geschiedenis en drama. Mijn geschiedenisleraar kon vroeger zo goed vertellen dat je helemaal de tijd vergat. Dan ben je echt een goede meester!

Wat vind je het leukste aan meester zijn?
Het allerleukste is dat als je verdrietig bent, of je voelt je niet zo fijn, en de klas binnen loopt je dan allemaal vrolijke kinderen ziet. Dan denk je vaak aan het eind van de dag: “Wat een leuke dag had ik!”.

Is het moeilijk om meester te zijn?
Niet moeilijk, maar ik vind het soms wel frustrerend dat ik niet alle kinderen goed kan helpen.

Waarom kwam je op deze school?
Ik wou dramales geven en dat kon hier op deze school.

20190212 5095Wat was je leukste gebeurtenis?
Toen ik op de Weerklank les gaf, een school voor slechthorende kinderen, had elke leraar een microfoontje om zodat de kinderen je beter kunnen verstaan. Ze zeiden als je naar de wc ging doe dan je microfoon af anders horen ze dat je zit te plassen maar ik was natuurlijk vergeten om de microfoon uit te zetten, dus alle kinderen konden horen hoe ik naar de wc ging!”

Is er dit jaar ook iets leuks gebeurd?
Ik was heel trots op de klas toen we een restaurant in de klas hadden gemaakt. De kinderen gingen zelf koken, bedienen, serveren en de kassa doen. We hadden het meeste geld van de hele school opgehaald!

Hoe ben je meester worden?
Dan moet je naar de pabo en daar leer je in 4 jaar om een goede meester te zijn.

Wat vind je leuk om te doen als meester?
De kinderen die bij mij in de klas zitten heb ik verteld over de Franse revolutie. Ik vind het heel leuk om spannende verhalen uit de geschiedenis te vertellen. En voorlezen en drama vind ik heel leuk.

 

Tekst en foto's: Jeugdpers Bredeschool Prinses Amaliaschool: Vivian, Amy, Britt, Senna, Anouk, Jayda en Melissa.

Lees hier het verslag dat de Jeugdpers maakte van de opening van de peuterbibliotheek op school: Voor-lezen-is-leuk-voor-peuters

-advertenties-

-goede doel-