20190131 4677

Hans Lindeboom (voorzitter Toegankelijkheidsraad), wethouder Paalvast, wethouder Ter Laak, Schalk Bontenbal (lid Toegankelijkheidsraad)

Wethouders Ingeborg ter Laak en Robin Paalvast plakten donderdagmorgen de toegankelijkheids-sticker op de deuren van het Stadhuis-Forum. De gemeente is trots op de ITS (integrale toegankelijkheidsstandaard) certificering, waarmee zij als overheid koploper zijn.

Leden van de Zoetermeerse Toegankelijkheidsraad waren aanwezig bij de certificering en onderstreepten het belang van een goede samenwerking. Hans Lindeboom, voorzitter Toegankelijkheidsraad: “We zijn blij met de samenwerking met de gemeente. Samen hebben we zo heel wat kleine en grotere problemen opgelost”. Zo werden er bijvoorbeeld strepen gezet op de witte pilaren in het Stadhuis-Forum, zodat deze voor slechtzienden beter waarneembaar zijn. Gebruikers van een scootmobiel kunnen nu ook hun grote scootmobiel bij de ingang(en) parkeren en tijdelijk gebruik maken van een veel handzamere leenrolstoel. Ingeborg ter Laak: “De gastheren en gastvrouwen helpen daar ook graag bij!”. Ook werden de krukjes bij de balies vervangen door stabielere stoelen, waardoor bijvoorbeeld ouderen makkelijker weer kunnen opstaan. Bij twee balies is er nu de mogelijkheid om met de rolstoel een stuk onder de balie te rijden, dit maakt contact met de baliemedewerker en iets opschrijven weer veel eenvoudiger.

Het college heeft ook een nieuw normenkader voor toegankelijkheid opgesteld, dat verder gaat dan het wettelijk verplichte minimum. Ter Laak: “Zelfs als je helemaal voldoet aan het landelijk kader ontstaan er toch problemen. Dit komt bijvoorbeeld doordat dingen veranderen. Meer mensen maken tegenwoordig gebruik van een scootmobiel, die groter is en daarmee een grotere draaicirkel heeft dan een rolstoel.”

 

Bewustwording belangrijk

Ook bewustwording is een belangrijk aspect van de toegankelijkheid. Zo is de raad op ‘toegankelijkheidstoer’ geweest, om zelf te ervaren hoe het is om met een visuele beperking of in een rolstoel de weg te vinden in het Stadhuis-Forum. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken, aldus wethouder Ter Laak: “Naast de uitgang van een lift werden bijvoorbeeld de tv-schermen neergezet, als deze even niet gebruikt werden. Voor de medewerkers een logische en handige opbergplek, maar mensen met een scootmobiel konden maar heel lastig nog de draai maken om uit de lift te komen. De schermen hebben nu een andere plek gekregen!”

-advertenties-

-goede doel-