In het nieuwe plan van het college voor de vrijwilligersondersteuning zal de coördinatie, dat nu wordt gedaan door ZoSamen, verdwijnen. Hiervoor in de plaats komt een website waarop vrijwilligers en organisaties vooral veel zélf kunnen doen.

Organisaties, zoals stichtingen en verenigingen, die veel met vrijwilligers werken maken zich zorgen. Zij hebben nu contact met de vrijwilligersconsulenten van ZoSamen, wanneer zij op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers. ZoSamen legt niet alleen contact tussen de vrijwilligers en organisaties, maar bemiddelt ook. Iemand met interesse in vrijwilligerswerk krijgt nu eerst een gesprek, waarin duidelijk wordt wat de toekomstig vrijwilliger zou willen en kunnen doen. Veel organisaties maken zich zorgen nu deze ‘bemiddelingslaag’ lijkt te verdwijnen in het nieuwe plan.

 

Bijeenkomst vrijwilligersondersteuning

20180424 125753Erna Schmit, manager van Mooi welzijn, heeft naar aanleiding van de vele vragen van stichtingen en verenigingen over de komende veranderingen een bijeenkomst gepland, waar de nieuwe plannen uitgelegd worden. Iedereen die te maken heeft met vrijwilligersondersteuning kan aansluiten bij de bijeenkomst op woensdag 30 januari, van 13:00 – 14:30 uur, op de locatie van Mooi Welzijn aan de Willem van Cleeflaan 1005a.

Erna Schmit: “Veel organisaties weten nog niet precies wat er gaat veranderen en wat deze veranderingen voor hen gaan betekenen. ZoSamen doet veel meer dan het koppelen van vrijwilligers aan de organisaties, daar gaat nog een heel traject van advies en ondersteuning aan vooraf! Als iemand bij ons binnenkomt voor vrijwilligerswerk, dan weet diegene meestal niet wat hij dan zou willen of kunnen doen. In gesprek over vroegere werkzaamheden en hobby’s komen de consulentes dan met ideeën over wat bij deze specifieke vrijwilliger zou passen.”

 

Nieuw plan

Het nieuwe plan voor de vrijwilligersondersteuning houdt in dat organisaties meer zelf kunnen doen en regelen. Er komt een website waar verenigingen hun vrijwilligersfuncties kunnen plaatsen en waar inwoners van Zoetermeer de functies kunnen vinden en daarop kunnen reageren. Vrijwilligersondersteuners gaan de verenigingen, vooral in het begin, helpen om er voor te zorgen dat zij zelf in staat zijn om de werving van hun eigen verenigingen te regelen. Voor de werving van vrijwilligers in de zorg zal ZoSamen het eerste jaar nog een rol spelen.

De gemeenteraad praat in de Commissievergadering samenleving op 4 februari over deze nieuwe plannen. Ook met ZoSamen zijn er nog gesprekken.

 

Foto: de ZoSamen balie in het Stadhuis-Forum

-advertenties-

-goede doel-