knalplangaHet jaar loopt op z’n einde en dat betekent: bijna tijd om te knallen met vuurwerk. Naast de voorpret en het bekijken van de vuurwerkfolders is het goed om even stil te staan bij de bescherming van je ogen en oren tijdens Oud en Nieuw. Rapper Donnie roept op een 'Knalplanga' te gebruiken.

Zanger Donnie, bekend van zijn hit ‘Snelle Planga’ deze zomer, heeft speciaal voor de jaarwisseling een vuurwerk editie van zijn song gemaakt. Hij roept op om altijd een goede vuurwerkbril te dragen.

 

Oogletsel en gehoorschade door vuurwerk

Oogletsel is, volgens VeiligheidNL, naast brandwonden, het meest voorkomend letsel door ongelukken met vuurwerk. 1 op de 4 vuurwerkslachtoffers heeft letsel aan de ogen, zo’n 600 meldingen jaarlijks. Maar elk jaar ontstaat er ook gehoorschade door vuurwerk. Veelvoorkomende vormen van gehoorschade zijn tinnitus, - een piep in je oren - en tijdelijke doofheid.

Specsavers Zoetermeer wil Nederlanders bewust maken van de risico’s en deelt daarom setjes uit met gehoorbescherming en vuurwerkbrillen, die gratis zijn af te halen in de winkel. Ook Pearle deelt ieder jaar vuurwerkbrillen uit, dit jaar verspreiden zij zo 50.000 gratis 'knalplanga's'.

-advertenties-

-goede doel-