48182258 2062295393813284 7682778902845980672 n copy copy copyDecember is een gezellige maand met cadeautjes en feestdagen, maar voor veel dieren is het een hel vanwege al het vuurwerk dat wordt afgestoken. Je kunt je dier goed helpen bij vuurwerkangst.

 

Vroeger werd er vaak gezegd dat je je dier vooral niet moest troosten. Tegenwoordig is er veel meer duidelijk geworden over de gevoelens van honden en ander dieren en is gebleken dat het juist heel belangrijk is om je hond of kat niet te negeren, maar te troosten en zorgen dat hij zich veilig voelt. Ondertussen weten we dat een dier met hevige stress niet in staat is om te leren: hij kan dus ook niet leren extra bang te zijn. Geef je een gestrest dier echter steun en aandacht, dan dalen de stresshormonen en hartslag terwijl het ‘gelukshormoon’ oxytocine juist toeneemt. Zijn welzijn wordt hiermee dus verhoogd. Martin Gaus hondenscholen zijn dit jaar voor de tweede keer de campagne #steunjedier gestart, met veel adviezen over het steunen van een huisdier als het bang is.

 

Herken de signalen

Als honden of katten trillend over hun hele lijf onder de bank proberen weg te duiken is het niet moeilijk om te zien dat ze stress hebben en bang zijn. Maar voor het zover is zijn er nog andere signalen die je huisdier je geeft om jou te vertellen dat hij bang is. De houding van de hond of kat is laag, dicht bij de grond. De oortjes liggen plat of opzij en de bek wordt veelvuldig afgelikt. Ook hijgen kan op stress wijzen, net als geeuwen terwijl de hond helemaal niet moe is. Sommige dieren zijn overdreven alert of lopen nerveus en onrustig heen en weer. Als je huisdier geen eten en zelfs geen snoepjes aan neemt is dat een duidelijk teken van verhoogde stress.

 

vuurwerk copyWat kan je doen?

Bij vuurwerkangst gaat het niet alleen om het geluid maar ook de trillingen, geur en lichten spelen mee. Het is belangrijk om je hond of kat zo veel mogelijk een veilig gevoel te geven. Laat een hond zo vroeg mogelijk uit, als er nog bijna geen vuurwerk is.  
Als het zo ver is dat er bijna veel vuurwerk wordt afgestoken doe je je gordijnen dicht, zodat de lichtflitsen buiten gesloten worden. Doe ook de luchtroosters dicht, via de roosters komt veel kruitdamp en brandlucht je huis binnen. Zet het geluid van de tv of radio wat harder, zodat er voldoende andere geluiden zijn. Het beste kun je de hond of kat zelf een plek laten uitzoeken waar hij zich veilig voelt, het heeft geen zin om hem te dwingen om bij je te komen liggen. Je kunt je hond of kat steunen door hem rustig te aaien, of een leuk spelletje te doen zodat zijn aandacht afgeleid wordt.

Je dierenarts kan je helpen met speciale kalmeringsmiddelen voor huisdieren om de Oudejaarsnacht rustig door te komen.

Vuurwerkvrij

In Zoetermeer zijn meerdere natuurgebieden aangewezen waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Vuurwerk is verboden in het Balijbos, 't Westerpark, de Meerpolderdijk en het recreatiegebied Noord Aa. Ook gebieden in het Centrum van de stad zijn vuurwerkvrij, maar daar wordt om middernacht wel de grote vuurwerkshow van de gemeente gegeven.

 

Tekst:Jordy Bruijnius

-advertenties-

-goede doel-