virtuele munt

CU-SGP wil een virtuele sociale munt, de Socialcoin, introduceren in Zoetermeer. Met de virtuele munt kunnen mensen schulden aflossen door vrijwilligerswerk te doen. De fractie heeft hiervoor een motie ingediend op maandag 5 november.  De Socialcoin is een variant op de bekende Bitcoin.

Het idee van de Socialcoin is om Zoetermeerders met schulden taken te laten uitvoeren met maatschappelijke waarde in de vorm van vrijwilligerswerk. In ruil wordt hun schuld verminderd. Hiermee snijdt het mes aan twee kanten. Het maatschappelijke vrijwilligerswerk helpt de Zoetermeerder met schulden om uit een sociaal isolement te komen. Zo laat de Zoetermeerder met schulden richting de overige schuldeisers zien dat er motivatie is om een oplossing voor de schulden te vinden. Hiermee neemt de schuldenaar de regie weer in eigen hand.

Zoetermeer heeft een relatief groot armoede- en schuldenprobleem. Dit blijkt onder andere uit cijfers van SchuldHulpMaatje. Deze organisatie, die door kerken is opgericht, is sinds 2013 actief in Zoetermeer met inmiddels zo’n 100 vrijwilligers. Mensen met schulden kunnen o.a. de belastingen en heffingen van overheidsorganisaties niet meer betalen en komen zo steeds verder in de problemen. 

De ChristenUnie-SGP vindt het belangrijk dat via dit initiatief mogelijk voorkomen kan worden dat een Zoetermeerder met schulden in de wettelijke schuldsanering terecht komt. De partij noemt het initiatief een creatieve oplossing voor een deel van het armoede- en schuldenprobleem in Zoetermeer.

Het is nog onbekend wat de kosten zijn van het introduceren van een nieuwe digitale valuta.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

 

-advertenties-

-goede doel-