zoetermeer wapenZoetermeer bestaat al eeuwenlang en is één van Nederlands groeikernen. Rond het jaar 1100 ontstond het als vissersdorpje door het nabijgelegen zoetwatermeer waarop gevist werd. Wat zijn nu de meest voorkomende achternamen in Zoetermeer? 

Wat vertellen de achternamen van nu nog over de geschiedenis van onze stad? Telefoonboek.nl zocht uit wat de 20 meest voorkomende achternamen zijn in Zoetermeer. Hoog in de lijst van meest voorkomende achternamen staat ‘Visser’, wat ongetwijfeld is ontstaan in de tijd dat Zoetermeer nog bestond als vissersdorp. ‘Veen’ verwijst waarschijnlijk naar het Hollands-Utrechtse veengebied waar Zoetermeer is ontstaan. Ook achternamen als ‘Bos’, ‘Dijk’ en ‘Vliet’ wijzen mogelijk op de belangrijke rol die de natuur speelde in de geschiedenis van Zoetermeer.

Arbeidersdorp
Ook kenmerkend voor de rijke geschiedenis van Zoetermeer, zijn achternamen als ‘Bakker’, ‘Smit’ of ‘Kok’. Deze achternamen verwijzen vaak naar het voormalige beroep van de inwoners. Verder kent Zoetermeer ook een groot aantal veel voorkomende Nederlandse achternamen als ‘Jong’, ‘Jansen’, ‘Vries’ en ‘Mulder’. Dit duidt waarschijnlijk op de relatief late bloei die Zoetermeer kende.  

Top 20 meest-voorkomende achternamen in Zoetermeer

 1. Jong
 2. Jansen
 3. Pronk
 4. Berg
 5. Leeuwen
 6. Vries
 7. Visser
 8. Bos
 9. Dijk
 10. Veen
 11. Groot
 12. Bakker
 13. Graaf
 14. Mulder
 15. Meijer
 16. Meer
 17. Bruin
 18. Smit
 19. Kok
 20. Vliet

-advertenties-

-goede doel-