20181011 133951Op de dag dat in veel gemeentes, waaronder Zoetermeer, de Regenboogvlag wordt gehesen om aandacht te vragen voor Coming Out dag opende wethouder Ingeborg ter Laak ook de Coming Out tentoonstelling in het Stadhuis-Forum. Een intense tentoonstelling met prachtige foto's, maar vooral veel persoonlijke verhalen.

Vlak naast de ingang van het Stadhuis-Forum kunnen bezoekers de tentoonstelling nauwelijks missen. Op manshoge foto's prijken prachtige portretten, met korte teksten erbij: "Ik ben 'mens' besloot ik toen gewoon" en "Toen wist ik zeker dat ik het kón vertellen die dag".  Maar de portretten komen pas echt tot leven voor wie in de bijbehorende folder de persoonlijke verhalen van de deelnemers leest. Zoals moeder Edith die vertelt dat vooral buitenstaanders soms schrikken van het feit dat haar zoon Jelle op jongens valt. "Opmerkingen als 'Wat ga je er goed mee om', vind ik zó vervelend, bah!".

20181011 133954  20181011 133964 

Wethouder Ingeborg ter Laak opende de tentoonstelling na het hijsen van de Regenboogvlag, buiten op het plein. "Iedereen moet gewoon zichzelf kunnen zijn, dat is zó belangrijk!" De wethouder zou het liefst zien dat Coming Out dag niet meer zou bestaan omdat het dan zó gewoon is geworden om homo of lesbisch te zijn. "Maar voorlopig is het nog hard nodig", aldus de wethouder, die wel bij de jeugd positieve veranderingen ziet. "Voor kleine kinderen is het helemaal geen issue. 'Jantje' heeft twee moeders, daar kijken ze echt niet van op. Het zou zo mooi zijn als ze die acceptatie kunnen houden bij het ouder worden!"

Ook Ed, die samen met zijn zus Tina op de foto staat, vertelt zijn verhaal. Hij groeide op in Jakarta en verhuisde eind jaren '50 naar Nederland. "Ik voelde me op de basisschool al anders, maar aangezien homoseksualiteit bij ons werd weg gezet als een afwijking kon ik er niet eens over nadenken zo te zijn. Ik werd een totaler mens na mijn coming out".

De expositie in het Stadhuis-Forum is nog 10 dagen te zien, tot en met zaterdag 20 oktober, maar komt later nog eens terug naar het Forum.

-advertenties-

-goede doel-