Deze zomer heeft de blauwalg bezit genomen van de Zoetermeerse plas, maar nu is ook de Dobbe aan de beurt. Omwonenden klagen over het vieze water en de stank die er vanaf komt. Naast de blauwalg drijft er nog meer in het water in de Dobbeplas.

DobbeBijMarkt   DobbeBijNicolBrug DobbeNicoplDorpsstr 
 Bij de Markt  Bij de Nicolaasbrug  Hoek Nicolaasplein-Dorpsstraat

 

"Het ruikt smerig en chemisch hier bij de Dobbe", zegt Milly. Zij heeft geprobeerd de gemeente hierover te spreken, maar krijgt geen contact met de gemeente. Zij kreeg te horen dat zij haar klacht het beste online kon melden, maar dit lukt haar niet. Toch maakt zij zorgen over de kwaliteit van het water en daar is zij niet alleen in. Samen met andere omwonenden vragen zij zich af of het inderdaad alleen maar blauwalg is die de stank veroorzaakt. 

 

DobbeEinde MarsPad1  DobbeMarsPad2 
 Einde Marseillepad  Close up 

 

De woordvoering van de gemeente geeft aan dat het water van de Dobbe afkomstig is van de Zoetermeerse plas en met dit water komt de blauwalg mee. De verantwoordelijke voor het water is het waterschap, zij bewaken de waterkwaliteit. Volgens de gemeente zit er niets chemisch in het water. De stank komt van de blauwalg die aan de oppervlakte aan het rotten is. Dit is een indringende geur die 'op de longen slaat', volgens de buurtbewoners. De stank van de alg is niet gevaarlijk, aldus de gemeente. Ongezonde effecten zijn alleen bekend bij aanraking of inname (via de mond) van de drijflagen van de afgestorven blauwalgen.

DobbeVerdronkenKnuffel 
 Niet alleen blauwalg, maar ook een verdronken knuffel

 

De plastic flessen en andere rommel zijn bij de gemeente bekend, maar zij hebben hier geen actie voor in de planning. Het is immers het waterschap die hier iets aan zou moeten doen. Het is niet duidelijk hoe lang de blauwalg blijft. Ook is het onduidelijk of het waterschap iets gaat doen aan de rommel in het water.

 

Kleurrijke blauwalg in Zoetermeerse Plas

 algen1  algen2 algen3 
 Aan de vloedlijn  Op het strand  Rottend blauwalg

 

Foto's Rond de Dobbe: Mark Neijssel
Foto's Zoetermeerse Plas: Piet Nicolaas

-advertenties-

-goede doel-