20180929 133631

Leonard Korevaar (links) en Ton Vermeulen bij de expositie

Archiefstukken zijn verre van saai en stoffig. Leonard Korevaar van het Zoetermeerse gemeentearchief zocht samen met Ton Vermeulen, Historisch Genootschap Zoetermeer, een heel bijzonder archiefstuk uit voor de verkiezing van 'Archiefstuk van het Jaar': de Zegwaartse Soldatenrekeningen.

01 252 1a Soldatenrekeningen inzending stuk van het jaarDeze Soldatenrekeningen dateren uit 1572, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. "Het thema voor het Archiefstuk van het Jaar was dit keer 'Opstand', en dit is een mooi voorbeeld van de opstand tegen de bezetting door de Spanjaarden!", aldus Ton Vermeulen. "De soldatenrekeningen laten weer een hele andere kant van de opstand zien, dit maakt archiefstukken zo interessant! We kunnen nu precies nagaan hoeveel soldaten er in die tijd bij Zoetermeerse gezinnen werden onder gebracht en wat de kosten daarvan waren voor de inwoners".

In 1572 worden vier soldaten van Hopman Munter samen met hun vrouwen en een jongen twee dagen ingekwartierd bij Dirck Pietersz Storck te Zegwaard. Hij ontvangt hier 18,5 gulden voor en is één van de vele inwoners van Zegwaard die onderdak biedt aan de opstandelingen die in de Tachtigjarige Oorlog vechten tegen de Spaanse overheerser. Om de bevolking voor zich te winnen vragen de opstandelingen de schout van Zegwaard om de kosten die de soldaten maken bij te houden en de dorpelingen daarvoor te betalen. Al deze kosten zijn vastgelegd in ‘afrekeningen van de kosten van soldaten in Zegwaard’.

De soldatenrekeningen zijn nauwkeurig in kaart gebracht en 'vertaald', het Oud-Nederlands is nauwelijks te lezen voor mensen die daar geen ervaring mee hebben. Een voorbeeld van een transcriptie: "Adriaen Pier Aertsz heeft gelogeert gehadt twe soldaten met een knecht ende een vrou, drie volle daegen, beloept van verteerde costen 4½ gulden".

Foto's en uitleg van de soldatenrekeningen waren te zien op het Historisch Festival. Het Historisch Genootschap had in de grote tent op de Markt een hele tentoonstelling ingericht, gewijd aan de geschiedenis van de soldatenrekeningen en de opstand tegen Spanje.

stadsarchief zoetermeer foto soldatenrekeningen  20180929 133628 

Stem ook mee!

Ook stemmen op de Zegwaartse Soldatenrekeningen? U kunt uw stem uitbrengen op de site van Stuk van het Jaar: www.stukvanhetjaar.nl/nl/zoetermeer

-advertenties-

-goede doel-