20180908 110112

Het stadsmuseum gaat binnenkort verhuizen, dus dit jaar is het laatste jaar dat het museum nog in de huidige behuizing te zien is in het historische pand in de Dorpsstraat. De laatste tentoonstelling is aangebroken. De tentoonstelling gaat over bruidsjurken en hier en daar een pak van bruidegoms.

 

Het Stadsmuseum heeft voor deze tentoonstelling de hulp ingeroepen van het Zoetermeerse publiek. Veel Zoetermeerders hebben hier gehoor aan gegeven en hun bruidsjurken en nette pakken van de bruidegoms zijn nu te bewonderen in het Stadsmuseum.

Er hangen kaartjes aan met leuke anekdotes aan de ene kant en aan de andere kant een foto. Bijvoorbeeld de tekst: “De prins op het witte paard durfde niet, dus daarom kwam de prinses op het zwarte paard”. Op de foto valt dan de bruid op een zwart paard te zien.

 20180908 110224 copy

 

Aan de muur zijn leuke weetjes te lezen die met trouwen te maken hebben. Zo blijkt trouwen in wit, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, helemaal niet zo’n eeuwenoude traditie te zijn. In de Middeleeuwen waren de trouwjurken prachtig versierd en in bonte kleuren geverfd. In de 17e eeuw was juist een zwarte bruidsjurk in de mode. Aan het einde van de 18e eeuw gingen bruiden van Koninklijke families voor het eerst in het wit trouwen. Het was een symbool van maagdelijkheid, maar ook van welvaart.

 

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 11 november.

 

Tekst en foto’s Shirley Weemeijer

-advertenties-

-goede doel-