drugs 21987 1920 copyNa de zomervakantie is de Zoetermeerse lezersvraag weer van start gegaan, met dit keer de vraag 'vaccineren of niet?' Hierop kwamen 154 uiteenlopende reacties. De meerderheid was voor vaccinaties en de meningen waren verdeeld over het weren van kinderen op de opvang.

Het CDA bracht afgelopen week een persbericht uit, waarbij zij zich zorgen maken over het feit dat de dekkingsgraad landelijk onder de 95% ligt. Dit zou zelfs 90,1% zijn. Het CDA wil dan ook dat de dekkingsgraad in Zoetermeer onderzocht wordt. Ook vinden zij het onverantwoord dat ouders hun kinderen niet laten inenten en toch naar de kinderopvang brengen. Jonge kinderen lopen hierdoor extra risico om een ernstige ziekte op te lopen. De partij vroeg het college na te gaan welke mogelijkheden kinderdagverblijven hebben om kinderen die niet gevaccineerd zijn te weigeren.

 

Voorstanders Vaccineren

De meeste mensen schreven dat zij voor vaccinatie zijn en een kleinere groep is van mening dat iedereen hierin de vrijheid moet hebben om wel of niet hun kind in te laten enten. Marco schreef: "Ik heb jarenlang in derde wereld landen geleefd en gezien wat niet vaccineren kan veroorzaken". Petra: "Wel vaccineren en de niet geënte kinderen weren een beetje onze kleinkinderen ziek maken terwijl ze weten wat de mazelen of de bof teweeg kan brengen!". Veel mensen zijn kort in hun reactie 'Vaccineren en weigeren'. Jurgen wil meer vrijheid: "Iedereen moet het zelf weten zolang kinderdagverblijven en scholen ook vrij worden gelaten om het als toelatingseis te hanteren. Vrijheid, blijheid."

Het is troep

Karin schrijft: "Ik heb hier zo mijn mening over maar om dit nou via Facebook te delen, lijkt mij niet de plek". Vele anderen spraken zich vrij direct uit. Vijf lieten duidelijk weten dat zij tegen vaccineren zijn. Dit omdat hun kind allergisch is voor de inenting, andere omdat zij het 'troep' vinden. Dennis schreef: "Maar als je je er wat meer in verdiept en uiteindelijk weet wat ze allemaal nog meer voor schadelijke troep in je kind spuiten naast de ziektekiemen dan vraag je je af wat erger is de ziekte of de vaccinatie".

 

'Nog niet aan de orde' 

Kinderdagverblijf De Drie Ballonnen heeft het nog niet mee gemaakt dat er kinderen op de opvang besmettelijke ziektes zoals mazelen of polio hadden. "Wij hebben wel een direct contact met de GGD, als het nodig is kunnen we meteen met hen overleggen en maatregelen nemen." Het dagverblijf weigert geen kinderen die niet gevaccineerd zijn: "Het is wettelijk gezien ook niet mogelijk om kinderen te weigeren vanwege vaccinaties. Wel vragen we aan de ouders of kinderen meedoen aan het vaccinatieprogramma. Deze informatie blijft natuurlijk voor de leidsters, we kunnen dit in verband met de privacy niet aan andere ouders vertellen."

Zoetermeer behoort volgens het RIVM (RijksInstituut Volksgezondheid en Milieu) ook tot de gemeentes met een hoge vaccinatie-graad. Bij de laatst gepubliceerde meting zou Zoetermeer boven het landelijk gemiddelde uitkomen met ruim 97%.

 

Reactie gemeente

Wethouder Zorg, Ingeborg ter Laak, is vóór vaccinatie, maar vindt het de verantwoordelijkheid van de ouders. “Je wilt dat alle kinderen in Zoetermeer veilig en gezond opgroeien. Vaccineren zorgt ervoor dat uitbraken van ernstige ziekten onder kinderen wordt voorkomen. Het is de verantwoordelijkheid van elke ouder om zijn of haar kind wel of niet te laten vaccineren. Het voorkomen van besmettelijke ziekten kan alleen als bijna alle kinderen daar tegen gevaccineerd zijn. Daarom volgen wij als gemeente bestuur de ontwikkelingen. In Zoetermeer kiest gelukkig bijna iedere ouder ervoor om zijn of haar kind te vaccineren.”

Moet de kinderopvang mogelijkheden krijgen om deze kinderen te weigeren?

Ter Laak: “Als wethouder sta ik ervoor dat de kinderopvang veilig is voor alle kinderen. Het inenten van je kind is niet wettelijk verplicht en je bent ook niet verplicht om bij de kinderopvang aan te geven of je kind wel of niet gevaccineerd is. Bij een uitbraak van een besmettelijke ziekte, zoals mazelen, kan er wel gekozen worden voor een tijdelijke weigering van toegang van niet-ingeënte kinderen als de veiligheid en gezondheid van de opgevangen kinderen in het geding is. Op dit moment is de veiligheid en gezondheid van kinderen niet in gevaar, omdat bijna alle ouders ervoor kiezen om hun kinderen in te enten, gelukkig . Ik doe er mij uiterste best voor om dit zo te houden; voor de veiligheid en gezondheid van onze kinderen.”

 

Zie het artikel: cda-geen-niet-gevaccineerde-kinderen-op-creche

-advertenties-

-goede doel-