noord aa eendjes2De Zoetermeerseplas wordt de komende twee jaar verbeterd. Kleine stukken moerasachtig gebied moeten gaan zorgen voor meer biodiversiteit in de natuur en het water van de plas zuiveren.

De moerasachtige gebieden, door de gemeente moerasparels genoemd, komen in de oeverzone of op de vaste grond rond de plas. Zij zorgen samen voor een steviger netwerk van het leefgebied van planten en dieren. De gemeente hoopt zo ook te zorgen voor meer diversiteit rond de plas, de moerasparels zijn prima leefgebieden voor zeldzame vogels.
In de ‘Moerasparels’ kan riet en andere planten groeien, dit is goed voor de waterkwaliteit. De planten filteren het water en nemen voedingsstoffen op. Dit zou ook kunnen helpen in de strijd tegen blauwalg, die immers met name ontstaat door de overmaat aan voedingsstoffen in het water bij warm weer.

 

De ontwikkeling wordt gefinancierd vanuit de provinciale landschapstafel Duin Horst en Weide en de gemeente Zoetermeer. Meer informatie over de moerasparels en de blauwalg is te vinden op www.zoetermeer.nl/blauwalg

-advertenties-

-goede doel-