blauwalg

We hebben te maken met een ongekende droogte. Maar waar is informatie te vinden over de droogte en de gevolgen daarvan? In deze serie 'Over water en droogte' deel 2 wat je moet weten over blauwalg, botulisme en zwemwater.

Blauwalg vormt een drijflaag op het water en produceert giftige stoffen. Wanneer mens (huisdier) dit binnen krijgt, kan je ziek worden. Je kan dan last krijgen van huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen. De drijflaag kan gaan rotten en dat kan een behoorlijke stank veroorzaken.

Blauwalgen zorgen jaarlijks voor veel overlast voor zwemmers en recreanten. Ze kunnen een drijflaag vormen en giftige stoffen produceren. Als u (of uw huisdier) zwemt, loopt of op een andere manier in aanraking komt met blauwalgen, kunt u (of uw huisdier) ziek worden. Als een drijflaag gaat rotten, kan dit voor stankoverlast zorgen. De blauwalg is groen van kleur. Zijn naam heeft deze bacterie te danken aan het blauwe piment. De blauwalg leeft niet alleen in zoet water, maar ook op rotsen, boomtakken en op bladeren. Deze bacterie kan zelfs leven in warmwaterbronnen van wel 75 graden.
Wanneer je in contact bent geweest met blauwalg, was jezelf dan goed zodat je huidirritatie kan beperken. 

Donderdag 2 augustus is in de speelvijver van het Noord Aa blauwalg geconstateerd, voor het zwemstrand gold deze waarschuwing al langer. Naar verwachting wordt het water bij de speelvijver komende week opnieuw behandeld tegen blauwalg met waterstofperoxide, zodat veilig zwemmen daar weer mogelijk is.

Botulisme

Botulisme wordt gezien als een vorm van voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie komt veel voor in water waarin het zuurstofgehalte laag is. Zij vermeerdert zich zeer snel bij temperaturen van boven de 20 graden en dan vooral in dode vissen en (water)vogels. Wanneer je een dood dier in het water ziet, geef dit dan door aan het hoogheemraadschap van Rijnland via (071) 360 35 35.

 

botulisme2

 

Zwemmen

Zwemmen in open water in een periode van langdurige warmte wordt afgeraden. Een zwembad is dan een stuk veiliger. Maar wanneer je in open water wil gaan zwemmen, kijk dan eerst op: http://www.zwemwater.nl/

 

 

Bronnen:
- Hoogheemraadschap Rijnland
Wikipedia/blauwalg
- Zwemwater.nl

 

-advertenties-

-goede doel-