20161231 96607Inwoners kunnen van 1 augustus tot 1 september stemmen om te bepalen welke natuurgebieden komende jaarwisseling worden aangewezen als vuurwerkvrije zones. De gemeente heeft al één natuurgebied aangewezen: in het Balijbos mag tijdens oud en nieuw niet worden geknald.

De Zoetermeerse inwoners mogen stemmen over drie andere gebieden die worden aangewezen als vuurwerkvrije zone. De zones zijn speciaal voor hondenbezitters bedoeld, die hier tijdens oud en nieuw hun honden rustig kunnen uitlaten. Welke natuurgebieden dit zijn, kunnen inwoners zelf bepalen via doemee.zoetermeer.nl.

Er kan gekozen worden uit zeven natuurgebieden die op de hondenkaart staan aangewezen als losloopgebieden. Op de website van Doe Mee kunnen inwoners zich registreren en vervolgens hun stem uitbrengen. Het bleek niet mogelijk om alle natuurgebieden in de stad aan te wijzen als vuurwerkvrije zones, omdat de gebieden te veel verspreid liggen zou dit niet te handhaven zijn. Bij het handhaven van een vuurwerkvrije zone is het noodzakelijk dat mensen op heterdaad worden betrapt bij het afsteken van vuurwerk.

Het aanwijzen van natuurgebieden als vuurwerkvrije zone is een pilot, die voortkomt uit een burgerinitiatief.

-advertenties-

-goede doel-