2016 05 29 PWZN Doopdienst 1053 2Op 8 juli neemt ds. Jaap van den Akker afscheid van de Protestantse Gemeente Zoetermeer. Om 10.00 uur begint zijn afscheidsdienst in de Ichthuskerk aan de Parkdreef 258 in Zoetermeer. Na afloop kunnen alle aanwezigen ds. Van den Akker en zijn gezin de hand schudden. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Na 14,5 jaar is ds. Van den Akker een bekend gezicht geworden in Zoetermeer. Hij treedt graag met de kerk naar buiten. “Veel mensen denken dat de kerk iets van vroeger is en dat het christelijk geloof achterhaald is. Dat is jammer. Nog steeds geeft het geloof veel mensen houvast in het leven. In de bijbel komen vragen aan de orde die nog steeds relevant zijn. Het gaat om de echte thema’s in het leven. Leven en dood. Liefde en saamhorigheid. In een tijd waarin veel mensen zich beter voor doen dan ze zijn, om zich staande te houden. In een wereld waarin veel mensen twijfelen aan zichzelf, lezen we in de bijbel dat we er mogen zijn. Dat we gewenst zijn. Dat er iemand is die van ons houdt – hoe dan ook. Het is een boodschap die meer dan ooit nodig is. Die mensen bij elkaar brengt. Het gaat om nieuwe wegen vinden in je leven, over vergeving en jezelf mogen zijn. Hoe actueel wil je het hebben?“

“Ik gun dat houvast iedereen. En dus zoek ik naar wegen om de relevantie van geloof en kerk ook buiten de muren van de Ichthuskerk te laten klinken. Gelukkig heeft de kerk mij daar al die jaren in gesteund. De Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord is een ruimdenkende, open geloofsgemeenschap. Ja: wij geloven in God, als bron en inspirator van ons leven. Ja: wij geloven in Jezus Christus, hoe hij de randen van het bestaan op zocht, koos voor mensen die wij links laten liggen. Met vallen en opstaan gaan wij in dat spoor. Ja: wij geloven dat God in Jezus heeft laten zien dat liefde sterker is dan de dood. Dat God tot in de dood ons vasthoudt. Maar wij hebben niet de waarheid in pacht. Ín de kerk niet en ik als predikant al helemaal niet. Ons geloven is een samen zoeken naar wat ons inspireert en voedt, wat ons op de been houdt. Iedere stem mag gehoord worden en een kritisch gesprek verdiept je geloof. De ruimte en kansen van Zoetermeer-Noord heb ik gebruikt om aansluiting te zoeken met de Zoetermeerse samenleving.”

2016 05 15 PWZN Belijdenis 1003 2De Top2000-kerkdiensten zijn daar het bekendste voorbeeld van. Een happening rond de jaarwisseling waar geloof en moderne muziek elkaar ontmoeten in de Ichthuskerk. Ook was Van den Akker een van de organisatoren van ‘The Inspiration’ een muzikaal spektakel met Pinksteren 2015. Toen kwamen duizenden mensen op de markt bij elkaar om te horen hoe Sharon Kips, Jim Bakkum en Charly Luske het pinsterevangelie vertolkten. In 2014 en 2016 openden tientallen kerken tussen Hemelvaart en Pinksteren hun deuren met een expositie van Zoetermeerse kunstenaars in het kader van het ‘Feest van de Geest’. Waar het gaat om de randen van de samenleving daar ‘pioniert’ Van den Akker sinds 2015 onder de vlag van Halte 2717 in het buurtwerk. “Persoonlijke aandacht, een luisterend oor, daar is enorm veel behoefte aan en laat de kerk daar nu al eeuwen ervaring mee hebben!”

Van den Akker: “Mooie initiatieven. Het brengt het evangelie tot leven in Zoetermeer, en het houdt de kerk bij de tijd en in de samenleving. Een mooie wisselwerking. Toch is dat natuurlijk niet de kern van mijn werk. Dat zit in het persoonlijke contact met mensen. Dat blijft bijzonder. In vreugde en verdriet dicht bij mensen mogen zijn. Kinderen dopen die als geschenk ontvangen zijn. Met jongeren meelopen op hun weg om te ontdekken wie ze zijn en of dat kan – geloven. Met lege handen staan bij een ziekbed, of bij rouwende families. Moeten erkennen dat er geen woorden zijn als een kind sterft… En soms in gebed toch woorden vinden, of gewoon samen stil zijn en elkaar vasthouden. En dan op zondagmorgen proberen een breder verband te zoeken. Terug te vallen op oude verhalen of woorden uit de traditie. Zoeken naar hoe God aanwezig is in vreugde en verdriet. Dat is waar ik van leef – dat is waar ik uít leef!”

Het waren heftige jaren. Het gezin van den Akker had ook persoonlijk leed te verwerken en in de kerkelijke gemeente en op de scholen waar Van den Akker bij betrokken was gebeurde veel. “Op het schoolplein mèt al je vragen, elkaar de hand geven en witte ballonnen oplaten – soms is dat voldoende als een klasgenoot is overleden.”

“Misschien is dat wel het moeilijkst van weggaan. Mensen waar je lief en leed mee hebt gedeeld, loslaten. En toch doe ik het. Veertien jaar is lang. Ik heb me ten volle kunnen ontplooien. Er is een mooie gemeenschap rond de Ichthuskerk, er blijven twee prima collega’s hier werkzaam, het bruist van de ideeën:  de gemeente kan prima verder zonder mij. En ook voor mij is het goed weer nieuwe mensen met nieuwe vragen te ontmoeten. Ik ben benieuwd wat De Haag mij brengt.

Deze zomer verhuizen we naar Voorburg. Op 2 september begin ik in de Christus Triumfatorkerk in de Bezuidenhout. Ik zie er naar uit!”

Meer informatie: www.pwzn.nl

-advertenties-

-goede doel-