fietsenSteeds meer ouders brengen hun kinderen met de auto naar school. Volgens de Fietsersbond zorgt dat voor meer drukte en onveiligheid. De Bond wil die ontwikkeling keren. Wij vroegen de lezers wat beter kan op de Zoetermeerse fietsroutes naar de scholen. De vraag werd 2726 keer bekeken en er kwamen 27 uitgebreide inhoudelijke reacties.

Erik ziet de oplossing in het voorang geven aan alle fietsers en voetgangers en in de directe nabijheid van scholen een stopverbod voor motorvoertuigen invoeren. Nans ervaart de Clauslaan en de Palthelaan als zeer onveilig. Ze is met haar dochter bij de rotonde Bijdorplaan al meerdere keren bijna aangereden. Rijck heeft problemen met lesauto’s die in de buurt van de Natuursteenlaan rijden, een laan waar veel schoolkinderen fietsen op weg naar de Sieraadlaan. Die lesauto’s worden, zo schrijft hij, vaak op een gevaarlijke manier door andere voertuigen ingehaald. Debbie woont in Buytenwegh. Zij constateert dat de kinderen daar over de drukke parkeerplaats van het winkelcentrum moeten rijden en dat levert gevaarlijke situaties op. “De andere optie is tegen de heuvel opfietsen (Zwaardslootseweg), maar voor mijn kleuter is dit echt te zwaar.”

Floortje wil dat van de schoolpleinen een soort voetgangerszone wordt gemaakt. ”Nu komen er over veel schoolpleinen fietsers en bromfietsers geracet omdat dat vaak mooie doorsteekroutes zijn. Ik zeg: zet hekjes neer en maak het duidelijke wandelpaden.” Debora ervaart een heel ander probleem: “Ik fiets soms met mijn 3 kids van Buytenwegh naar Oosterheem, maar fijn is het niet als die vmbo’ers met zijn drieën naast elkaar fietsen. Misschien kan de Fietsersbond daar iets aan doen.” Gina denkt dat er overkappingen moeten komen bij scholen, waar ouders en kinderen kunnen schuilen in geval van regen en hagel. Volgens haar komen door het ontbreken daarvan ouders liever met de auto.  Angela constateert dat er op de Lijnbaan bij De Buut gevaarlijk hard wordt gereden. Harder dan de 30 kilometer per uur die er is toegestaan. “Meerdere keren bij de wijkpost aangegeven, helaas niets mee gedaan.” Jan vindt het allemaal maar overdreven: ”De fietspaden in Zoetermeer zijn al super. Het is luiheid van de ouders en overbezorgdheid jegens hun kinderen.”

Tekst Christa van der Hoff

De volgende vraag wordt zaterdag weer op onze Facebookpagina gepubliceerd.   

-advertenties-

-goede doel-