20180619 130386De behandeling van het Noord-Aa tegen blauwalg gaat morgen van start. De gemeente laat woensdag en donderdag schermen plaatsen die het water van de speelvijver afscheiden van de rest van de plas. Indien nodig wordt op woensdag 11 juli waterstofperoxide ingezet om de blauwalg weg te krijgen.

Met het plaatsen van de schermen en het behandelen van blauwalg met waterstofperoxide hoopt de gemeente in ieder geval het Kinderstrand en Speelvijver vrij te houden van blauwalg deze zomer. De schermen zorgen ervoor dat blauwalg verontreiniging uit de rest van de plas niet meer in de Speelvijver kan komen. De schermen laten wel water door, zodat er voldoende doorstroming blijft in dit deel van de plas. Het kinderstrand blijft tijdens het plaatsen van de schermen open voor publiek en er kan gezwommen worden. 

Volgende week worden watermonsters genomen en worden alle vissen die bij het kinderstrand zitten verplaatst naar de Zoetermeerseplas. Afhankelijk van de resultaten van de watermonsters staat de behandeling met waterstofperoxide gepland op woensdag 11 juli. Het zwemwater van het kinderstrand is dan op 11 en 12 juli afgesloten. De verwachting is dat na één of twee behandelingen met waterstofperoxide, het kinderstrand de hele zomer open kan blijven.  

 

Proef met waterstofperoxide

Bij verschillende meren in Nederland is ontdekt dat sterk verdunde waterstofperoxide goed werkt tegen blauwalgen. Vissen, planten, amfibieën en andere organismen hebben er geen last van. Waterstofperoxide breekt binnen een paar dagen af tot water en zuurstof. Er blijft dus niets achter in het milieu. Ook voor mensen is het niet schadelijk. De plas moet twee dagen worden gesloten, omdat de waterstofperoxide wordt toegevoegd op het moment dat de blauwalg het meest actief is.

Rijnland werkt met deze proef nauw samen met de Universiteit van Amsterdam, Arcadis, Kemira, en de gemeente Zoetermeer en wordt gefinancierd door NWO Toegepaste en Technische Wetenschappen. Meer informatie is te vinden op www.zoetermeer.nl/blauwalg

-advertenties-

-goede doel-