Leerlingen van Kentalis De Tamarinde SO CMB/DB en Kentalis College Zoetermeer hebben de afgelopen weken hun talenten en krachten gebundeld. Samen bedachten ze gerechten, hebben ze gekookt en op woensdag 19 november hebben ze op een eigen Foodmarket het eindresultaat laten zien, ruiken en proeven.
Lisa van Veelen, gymdocent en eventmanager bij Kentalis De Tamarinde, is met collega’s de initiatiefnemer om de samenwerking tussen de twee CMB-afdelingen van deze scholen verder te versterken. Na het succes van de gezamenlijke wandelvierdaagse vorig jaar, waarbij elke vso-groep van Kentalis College Zoetermeer gekoppeld werd aan een klas van Kentalis De Tamarinde, ontstond het idee voor een nieuw verbindend project: samen koken.
Wereldgerechten
De diversiteit aan culturele achtergronden, afkomstig uit heel Europa en ver daarbuiten, was de inspiratie voor dit project: de leerlingen gingen in duo-groepjes samen aan de slag met gerechten uit verschillende landen. Samen bedachten ze welk land en gerecht ze wilden vertegenwoordigen. Het samen koken en organiseren zorgde voor plezier, waarbij de oudere leerlingen een begeleidende rol op zich namen.
Uiteindelijk werden de recepten verzameld en met horecadocent Jonathan verder uitgewerkt tot een aantrekkelijk geheel.
Foodmarket
Wekelijks stonden de leerlingen samen in de keuken om te oefenen en te proeven. Het resultaat van hun inzet was te bewonderen op woensdag 19 november 2025, tijdens de Foodmarket in de gymzaal van Kentalis College Zoetermeer (Meerzichtlaan 300–302). Van 12.00 tot 14.00 uur veranderde de gymzaal in een markthal vol kleurrijke kraampjes, heerlijke geuren en gerechten uit elf verschillende landen. Elke groep had de eigen kraam versierd, compleet met decoraties en beelden die passen bij het gekozen land. Het geld dat tijdens de Foodmarket werd opgehaald, gaat naar de voedselbank.
Daarnaast beoordeelde de leerlingenraad van het vso welke kraam het mooist is en welk gerecht het lekkerst smaakte. De winnaars waren 3. Japan, 2. België, 1. Nederland. Groep F van het vso en groep Zebra van De Tamarinde kregen een bon om bij het lunchcafé ‘De Zoetelaar’ een taartje te eten.
Na de foodmarket zijn de recepten niet verloren gegaan. Docent Lisa van Veelen heeft als herinnering aan dit verbindende project alle gerechten en verhalen gebundeld in het kookboekje ‘Cultuur op je bord – 11 recepten uit 11 landen’.
Bron foto: Foto Kentalis
Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!



