Putdeksel3In 2026 is het negentig jaar geleden dat Zoetermeer een nieuw gemeentewapen toegekend kreeg. In de aanloop naar dit jubileum worden de eerste 150 putdeksels in Zoetermeer vervangen door een putdeksel met het gemeentewapen.

“Als wethouder Openbare ruimte vind ik goed straatmeubilair en openbaar groen van groot belang. Met deze putdeksel wordt een nieuw item toegevoegd. Het idee is dat steeds wanneer een putdeksel aan vervanging toe is, deze wordt vervangen voor de putdeksel met het gemeentewapen”, legt wethouder Van der Meer uit. “De oude deksels zijn van begin jaren zestig en hebben vaak nog een merkbeeld van een oude riooldienst.”  De deksels wegen ongeveer 50 kilo, zijn uitgevoerd in zwart en hebben een diagonaal van 52 of 61 cm.

Meerbloemen

Het wapen van Zoetermeer, werd in 1936 aan de gemeente toegekend. Het toont drie meerbloemen en is gebaseerd op het eerdere gemeentewapen uit 1816. De leeuwen vinden hun oorsprong in het oude wapen van Zegwaart. De oudste afbeelding van het wapen van Zoetermeer staat op een register van ontvangen landhuur uit 1784. In deze periode werd ook de Oude kerk aan de Dorpsstraat gebouwd waar het wapen boven de bank van de ambachtsheer pronkt.

De eerste putdeksel met het gemeentewapen ligt in de Huygensstraat. Bij de ingang van het Stadhuis Forum aan de Engelandlaan 502, is de nieuwe putdeksel zelfs in kleur te bewonderen. Pal naast de putdeksel die herinnert aan het bezoek van koning Willem Alexander en koningin Maxima in 2013. Dat in sommige straten twee putdeksels naast elkaar liggen, komt door het gescheiden rioolsysteem dat in de jaren tachtig werd ingevoerd. In dit systeem wordt regenwater apart afgevoerd van vuil water. De deksels hebben een levensduur van ongeveer 80 jaar.

-advertenties-

-goede doel-