Portret Michael copyVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Michel Verhoef.

Michel Verhoef: fotografie 

Michel Verhoef verhuisde op negenjarige leeftijd van Duitsland naar Nederland. Sinds 1985 woont hij in Zoetermeer, waar zijn passie voor fotografie tot bloei kwam. “Ik heb lang in Rotterdam gewoond, mijn vader was een echte Rotterdammer. Maar mijn vrouw was al in Zoetermeer gevestigd. Dus uiteindelijk ben ik hierheen verhuisd en in Rokkeveen terechtgekomen”, begint Michel te vertellen.

Michel heeft een scherp oog voor straatfotografie, evenementen, concerten en portretten. Straatfotografie is zijn specialiteit. Wat begon als een hobby groeide uit tot een specialisme dat hij zichzelf volledig heeft aangeleerd. Als autodidact verdiepte Michel zich in de kunst van het fotograferen, zonder formele opleiding in het vak. Zijn achtergrond ligt in de techniek, hij volgde een technische opleiding en werkte bij een onderhoudsadviesbureau.

Van kindercamera naar fotoclub

De liefde voor fotografie zat er bij Michel al vroeg in. Toen hij tien was, kreeg hij van zijn moeder een plastic cameraatje. “Soms liet ik het even liggen, maar op andere momenten was ik er helemaal mee bezig”, herinnert hij zich. Vooral tijdens vakanties maakte hij talloze foto’s, altijd op zoek naar bijzondere momenten. Maar het bleef niet alleen bij foto’s. Michel maakte dia shows, die kennelijk niet verveelden bij de kijkers. “Ze gaven altijd toe dat ze niet in slaap waren gevallen”, zegt Michel met een knipoog.

De echte doorbraak kwam toen zijn vrouw hem aanspoorde om naar een fotoclub te gaan. Die stapTalking Hands bleek bepalend. Fotografie werd geen hobby meer, maar een vast onderdeel van zijn leven. Sindsdien blijft Michel groeien in zijn werk, die ooit begon met dat simpele plastic cameraatje.

Van fotoclub naar eigen exposities

In 2000 sloot Michel zich aan bij Fotoclub Rotterdam, een periode die hem vijftien jaar lang inspireerde. “Ik kon deelnemen aan groepsexposities en experimenteren met allerlei afdruktechnieken”, geeft Michel aan. Maar na verloop van tijd wilde hij meer: zijn eigen pad volgen.

In 2015 zette Michel die stap met zijn eerste solo-expositie bij Terra Arts Projects in Zoetermeer. Dat was het begin van een reeks onafhankelijke tentoonstellingen waarin hij zijn werk op zijn eigen manier kon presenteren. Zijn talent bleef niet onopgemerkt. Michel won meerdere prijzen, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten. Daarnaast droeg hij jarenlang bij aan de Rotterdamse fotoclub als jurylid, waar hij foto’s besprak en andere fotografen begeleidde.

De kracht van spontane fotografie

Voor Michel draait fotografie om het vangen van het juiste moment: het beslissende moment waarin emotie, expressie en context samenvallen. “Fotografie is mijn manier om me uit te drukken, waarbij de mens centraal staat,” legt hij uit. Als straatfotograaf legt Michel gedrag en emoties vast op een pure, ongefilterde manier. Hij werkt dicht op zijn onderwerp, maar zonder zich actief in de scène te mengen. Daardoor blijven de beelden authentiek, zonder afleiding. Zijn esthetische stijl draait om subtiliteit: een blik, een houding, een moment van ingetogenheid. Michel hoopt dat de kijker iets van zichzelf in de foto’s herkent en houdt hem daarmee een spiegel voor.

 Shinjuku japan 319 1 little miles  Enfant Plaza 


Voor Michel is fotografie meer dan alleen vastleggen: het draait om het beslissende moment. Zijn beelden, vaak in zwart-wit of met minimaal kleurgebruik, focussen volledig op die ene fractie van een seconde waarin alles samenkomt. Inspiratie haalt Michel uit grootheden als Henri Cartier-Bresson, de pionier van het ‘beslissende moment’, en Martin Parr, bekend om zijn scherpe observaties in straatfotografie. Hij voegt daar zijn eigen visie aan toe: een mix van micro-emoties en sociale context om het moment nog sterker te maken. “Ik ben altijd op zoek om het beslissende moment weergaloos in beeld te brengen”, legt Michel geduldig uit.

Mensen staan centraal in zijn werk. “Ons leven bestaat uit overgangen. Fotografie legt dat vast, iedere seconde weer een nieuwe transitie van stilstand naar beweging en terug.” Met zijn camera legt Michel die subtiele dynamiek vast zonder de scène te beïnvloeden. Om zijn visie extra lading te geven, voorziet Michel elk beeld van een titel. “Het geeft weer hoe ik ernaar kijk, maar ik besef dat iedereen er iets anders in kan zien.” Daarom kiest Michel bewust voor Engelse titels, zodat zijn foto’s internationaal begrepen en gedeeld kunnen worden.

michel verhoef 5f19a2908ad87 Hot but stylish Japan station


Sinds 2017 maakt Michel deel uit van de Haagse Pulchri Studio. Naast Pulchri is hij ook actief bij Kunstgarage Franx, ArtXpressief, ArtiBrak Stichting en Ateliers 1819. Deze samenwerkingen geven Michel een platform om zijn werk te tonen. Zo is zijn foto: Little Miles, in het najaar op de KunstRotonde van Ateliers 1819 in Rokkeveen te zien.

Van exposities tot ‘Life’s Window’

Met meer dan 30 exposities op zijn naam heeft Michel een indrukwekkend portfolio opgebouwd, zowel in Zoetermeer als daarbuiten. In september 2025 is zijn werk te zien bij de Kunstroute De Verbeelding in Berkel & Rodenrijs, waar hij opnieuw zijn unieke visie op fotografie deelt.

f107086 michel verhoef game of throneLater dat jaar, in december, opent Michel zijn solo-expositie Life’s Window in de gerenommeerde Haagse Pulchri Studio. Deze tentoonstelling met 65 foto’s loopt door tot januari 2026 en belooft een diepgaande blik op zijn werk. Ter ondersteuning heeft hij vier fotoboeken laten vervaardigen waarin al zijn foto’s zijn gebundeld. “Die boeken ga ik samen met mijn schilderijen verkopen”, rondt Michel af.

Voor meer informatie over Michel Verhoef kun je zijn website en Instagrampagina bekijken. Michel nomineert graag Lilian Wessels als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: Talking Hands, Shinjuka Japan, Little Miles (2016), Enfant Plaza, Eyecontact, Hot but stylish, Japan Station, Games of Thrones. Copyrights Michel Verhoef.
Tekst: Christ van Gestel

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-