Portret Theo PootVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Theo Poot

Theo Poot: cartoonist

Theo Poot, geboren in 1953 in Bodegraven, bracht voor zijn werk een groot deel van zijn leven door in Katwijk. "Ik heb altijd in het onderwijs gezeten", begint Theo vlot te vertellen. “Dat is mijn achtergrond, het basisonderwijs in Katwijk”. Met een akte in geschiedenis maakte Theo in 1988 de overstap naar het voorgezet onderwijs in Zoetermeer. “Ik ben begonnen op de Willem van Oranje scholengemeenschap aan de Clauslaan en later vond ik mijn plek op het ONC Parkdreef. Daar heb ik jarenlang met passie gewerkt als geschiedenisleraar en ICT -beheerder”, gaat Theo verder.

Tekenen was van jongs af een liefhebberij van Theo die hij in zijn werkvasten ook op allerlei manieren heeft toegepast, vaak als grappige illustraties. "Tekenen kon ik altijd goed gebruiken in mijn werk," vertelt Theo enthousiast. "Tijdens mijn geschiedenislessen over het Sovjetrijk maakte ik bijvoorbeeld een portretje van Stalin en Lenin, of krabbelde ik snel de kaart van Europa op het bord. Dat gaf wat ‘schwung’ aan de les en heeft me altijd geholpen."

Theo’s liefde voor tekenen werd al vroeg aangewakkerd. "Als kind was ik al een echt tekenaartje," lacht hij. Zijn inspiratie? De stripverhalen waar hij mee opgroeide: Kuifje, Asterix en Obelix, en Suske en Wiske. "Dat heeft me zeker beïnvloed”, geeft hij toe. Het artistieke talent lijkt in de genen te zitten. Zijn broer en zus hebben ook een flinke dosis tekentalent, en zelfs muzikaliteit komt in de familie voor. Toch blijft het een mysterie waar de creativiteit precies vandaan komt.

Wat is een cartoon?

Een cartoon, ofwel een spotprent, is veel meer dan zomaar een tekening. Het is een humoristische afbeelding die vaak een scherp commentaar geeft op actuele gebeurtenissen. "Cartoons in kranten zijn vooral bedoeld als getekend commentaar”, legt Theo geduldig uit. "Ze weerspiegelen altijd een mening of visie." Theo maakt een onderscheid tussen cartoons en karikaturen. "Een karikatuur is meer een portret, maar je kunt een karikatuur natuurlijk wel in een cartoon gebruiken. Als ik bijvoorbeeld Trump in een cartoon teken, moet ik eerst zijn portret goed kunnen schetsen.”

Na 45 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt, ging Theo in 2019 met pensioen. Sindsdien geniet hij volop van zijn vrije tijd. Naast zijn gezin en kleinkinderen heeft hij nu ook meer tijd om zich te wijden aan zijn passie: het tekenen van cartoons.

Van pentekening naar digitaal werk bij Kerk in Zoetermeer

Cartoons expositie6239839b878fcAl vóór zijn pensioen raakte Theo in 2017 betrokken bij de maandelijkse krant Kerk in Zoetermeer, waar hij zich als vaste tekenaar volledig kon uitleven. Met zijn cartoons brengt Theo actuele thema’s op het snijvlak van kerk, geloof en samenleving tot leven. Zijn prenten en verfijnde illustraties, doorspekt met Bijbelse referenties en kerkelijke ontwikkelingen, geven de krant een extra dimensie. “Het is mijn mening of visie op een actuele ontwikkeling of situatie en het kan heel breed uitwaaieren. Ik heb ook wel commentaar getekend op de inval in Oekraïne”, aldus Theo.

Ook de coronatijd heeft Theo erg geïnspireerd. Theo haalt inspiratie uit alles wat er om hem heen gebeurt in de wereld en dat zet je aan het denken. “Soms sta ik onder de douche of zit op een bankje in het park en denk ik: he dit is een goed idee! Als je een verband legt tussen twee zaken of als je iets op een absurde manier voor je ziet.”

Theo’s creatieve reis evolueerde naar de digitale wereld dankzij de app Procreate. Waar zijn bijdrages in 2017 nog bestonden uit scans van pentekeningen, werkt hij tegenwoordig volledig digitaal en met kleur. Het resultaat? Prachtige digitale schilderwerkjes.

Theo heeft enorm veel bewondering voor de cartoontekenaars in kranten. “Daar kijk ik ook altijd het eerste na in de krant”, vertelt Theo lachend. “Een Tjeerd Royaards of Tom Janssen in de Trouw  bijvoorbeeld maken fantastische dingen. Ik heb veel bewondering hoe ze dingen aanpassen en hoe stijlvast ze zijn.”

 reformatie  Slavenijherdenking

Exposities

In 2022 kreeg Theo een bijzondere eer: hij werd gevraagd om zijn werk te exposeren in de Oude Kerk van Zoetermeer ter gelegenheid van het vijfjarige jubileum van het blad Kerk in Zoetermeer. Na vijf jaar vaste tekenaar voor de krant, waarin hij al meer dan 90 prenten heeft gemaakt, was dit een prachtige erkenning van zijn creativiteit.  Zijn meest recente expositie vond plaats tijdens het Feest van de Geest in 2024, waar zijn prenten in de Adventskerk zijn tentoongesteld. “Maar eigenlijk zijn mijn prenten niet bedoeld voor exposities. Het zijn kleine werkjes die je niet direct kan uitvergroten en ophangen. Je weet dan nooit of het dan nog aanspreekt.”

 herdenking overledenen  kerstboom bubbels

 

Hoewel een nieuwe expositie voorlopig niet op de agenda staat, blijft Theo zich met volle overgave inzetten voor zijn illustraties. Elke maand creëert hij met enthousiasme een nieuwe tekening, vaak geïnspireerd door actuele gebeurtenissen. "Ik vind het geweldig om aan opdrachten te werken," deelt Theo. "Soms krijg ik echt leuke opdrachten, maar die leiden natuurlijk niet altijd tot een expositie", besluit hij met een glimlach.

World History Encyclopedia

Naast zijn tekenwerk heeft Theo voor de World History Encyclopedia ruim 98 geschiedkundige internetartikelen vertaald van het Engels naar het Nederlands.

 dankdag  jeugdromen

Voor meer informatie over Theo Poot zie zijn website. Theo nomineert graag Peter van Holten als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s en tekeningen: Copyrights Theo Poot, Reformatie (herdenking) Vastentijd (sobere maaltijden), Dankdag (voor gewas en arbeid), Herdenking Overledenen, Kerstboom Bubbels, Slavernijherdenking, Jeugddromen (ideeën van jongeren over kerk).

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-