VleermuisHet is eind mei en de lente is in volle gang. Dat betekent dat het weer tijd is voor misschien wel de spannendste tuintelling van het jaar: de Vleermuistuintelling. In de avondschemering komen ze tevoorschijn, op jacht naar muggen en andere insecten.

Je ziet ze misschien niet zo vaak, maar naast allerlei vogels, vlinders en bijen wonen er ook vast vleermuizen bij jou in de buurt. Daar waar we genoeg ruimte laten voor natuurlijk groen en een donkere nacht leven vleermuizen. Als je op 24, 25 of 26 mei ‘s avonds in de schemering nog even in de tuin zit, kun je meedoen met de Vleermuistuintelling. Om vleermuizen waar te nemen, kun je het beste vanaf zonsondergang een uur in de tuin gaan zitten. Dat is op die dagen rond 21.45 uur. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien, zoek je een plek van waaruit je vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur ook met zicht op een boom of wat struiken, want daar vliegen vleermuizen graag.

Vliegen kost veel energie en daarom zijn vleermuizen echte 'insectenveelvraten'. Dwergvleermuizen en watervleermuizen zijn gek op muggen en eten al snel zo’n duizend muggen per nacht. Laatvliegers, rosse vleermuizen en grootoorvleermuizen eten vooral kevers en nachtvlinders. De dwergvleermuizen die in een gemiddelde wijk in Nederland wonen, eten in totaal tussen de vier en vijftien miljoen insecten per jaar, waaronder ook veel steekmuggen. Daarmee dragen vleermuizen bij aan het in toom houden van het aantal muggen en voor groente, fruit- en tuinplanten schadelijke insecten.

Zonder vleermuizen hebben we veel meer last van voor groente, fruit en granen schadelijke insecten. En missen we ook dat spannende fladderende silhouet in de avondschemering. Het enige wat de vleermuizen ervoor terugvragen is een fijne plek om te wonen en een groene omgeving. De aanwezigheid van vleermuizen is dus een goede graadmeter voor hoe duurzaam en natuurrijk een buurt is. Daarom wordt in mei de verspreiding van vleermuizen tijdens de Vleermuistuintelling onderzocht.

Doe mee en voer je waarnemingen achteraf in, noteer hoeveel vleermuizen je tegelijk hebt gezien. Doe dit wel vóór maandag 27 mei om 12.00 uur, want daarna wordt de balans opgemaakt. Een uitgebreide instructie voor de tuintelling vind je hier: Vleermuistuintelling

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-