windmolenDe bevoegdheid voor het verlenen van vergunningen voor windenergie in Lansingerland ligt weer bij het provinciebestuur. Die bevoegdheid had de provincie in 2017 bij de gemeente gelegd, maar nu weer teruggenomen.

In november 2017 heeft het provinciebestuur met de gemeente Lansingerland afgesproken dat de gemeente zich in zou zetten voor het verlenen van vergunningen voor windmolens. Maar sinds 2017 zijn er door Lansingerland nog geen vergunningen voor windmolens verleend, en in mei 2023 gaf het gemeentebestuur aan daar ook geen mogelijkheden voor te zien. De provincie wil nu 3 locaties in de gemeente Lansingerland onderzoeken of er windmolens kunnen komen; Kruisweg oostzijde, Bleizo-West en Noordpolder. Dinsdag 14 mei heeft de provincie besloten om de vergunningverlening weer in eigen hand te nemen.

Vervolg

In juni organiseert de provincie een aantal informatiebijeenkomsten in Lansingerland. Inwoners krijgen informatie over het vervolgproces van de komst van windmolens in de gemeente Lansingerland. Begin 2025 start de provincie een vervolgtraject om te onderzoeken op welke locatie of locaties in Lansingerland 15 megawatt windenergie gerealiseerd kan worden. Nieuwe windmolens worden daarbij zo goed mogelijk ingepast in het landschap.

Zoetermeer geen eigenaar

De beoogde locaties voor windmolens in Lansingerland vallen buiten het grondgebied van Zoetermeer. De gemeente Zoetermeer wil op eigen grondgebied geen windmolens meer, maar kan aan windmolens in Lansingerland weinig veranderen. De raad heeft in september 2023 een amendement aangenomen om te verzekeren dat er geen extra locaties voor windmolens bij komen in Zoetermeer.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-