20220504 30772329 Nederlandse burgemeesters hebben zich verenigd in een open brief tegen opkomend antisemitisme. Ook de Zoetermeerse burgemeester, Michel Bezuijen, sluit zich aan bij deze open brief, waarin opgeroepen wordt respect te hebben voor de herdenking op 4 mei en het vieren van de vrijheid op 5 mei.

Antisemitisme, discriminatie van Joodse mensen, is na de Tweede Wereldoorlog nooit weggeweest, maar stak al in de jaren voor 7 oktober 2023 vaker de kop op. Uit de brief: “Online, op straat, in de klas, op de sportvereniging en bij onze universiteiten en hogescholen: overal ervaren Joodse stad- en dorpsgenoten anti-Joodse intimidatie en agressie.”

Het recent opgelaaide antisemitisme houdt verband met de geweldsexplosie in het MiddenOosten. “Wij hebben met afschuw de terreuraanslag door Hamas op 7 oktober gadegeslagen. Wij gruwen van de gigantische aantallen burgerdoden in Gaza. Kritiek op de Israëlische regering is geen antisemitisme. Maar Joodse mensen verantwoordelijk houden voor het handelen van die regering, alleen omdat zij Joods zijn, is dat wel. Joodse mensen intimideren, uitschelden of zelfs fysiek aanvallen is antisemitisch en strafbaar. Wij staan pal voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te demonstreren, maar wij accepteren geen antisemitisme.”

De burgemeesters roepen hun burgers op om rekening te houden met elkaar. Dat betekent bijvoorbeeld: geen leuzen te gebruiken die anderen kwetsen en intimideren, geen ongepaste vergelijkingen met de Holocaust of het nazisme te maken die overlevenden intens veel pijn doen.

De burgemeesters sluiten de brief af met een oproep: “Laten we die kwetsbare vrede niet vertrappen. Laten we ons blijven verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme. Deze weken zijn in alle Nederlandse steden en dorpen vele vrijwilligers bezig met de voorbereidingen voor het herdenken van onze doden op vier mei en het vieren van onze vrijheid op vijf mei. Wij roepen al onze inwoners op om respect te hebben voor die belangrijke en waardevolle traditie.”

Foto: burgemeester Bezuijen bij Dodenherdenking Zoetermeer

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-