Foto Het Leven van Anderen Scylla Theaterproducties voorstellingenWat doe je met informatie die iemand het leven kan kosten? Op 11 en 12 mei speelt Scylla Theaterproducties de voorstelling ‘Het Leven van Anderen’ in het Picasso Lyceum en vertelt over het leven in het voormalige Oost-Duitsland.

Een interessant stuk dat het publiek ongetwijfeld aan het denken zet. ‘Het Leven van Anderen’, een bewerking van de film ‘Das Leben der Anderen’, neemt het publiek mee naar Oost-Berlijn in 1984. De bevolking van de DDR wordt strikt gecontroleerd door de Stasi, de geheime dienst. Verhoor- en afluisterspecialist Gerd Wiesler besluit Georg Dreyman te volgen. En dat is niet zonder consequenties…

Spelers Peter Weijkamp en Robert Spillenaar kijken ernaar uit om dit verhaal naar het podium te brengen. Peter mag de rol van Wiesler vertolken, Robert speelt zijn chef Grubitz. De twee hebben een interessante verhaallijn om te spelen. “Wiesler is heel gepassioneerd voor zijn werk,” vertelt Peter. “Het leuke aan de rol is dat hij een inzicht krijgt waardoor hij zich keert. De uitdaging voor mij is om dat te laten zien aan het publiek, maar niet Grubitz.” Ook voor Robert is zijn rol een uitdaging. “In tegenstelling tot Wiesler gaat Grubitz wel voor zijn carrière,” legt hij uit en hij lacht. “Het is een sluwe man. Een slechterik zijn is altijd leuk om te spelen, zeker omdat het er niet zo dik boven op ligt.” In vier maanden tijd wordt het toneelstuk gemaakt en het tempo van de repetities ligt hoog, maar dat werpt wel zijn vruchten af. “Iedereen zit goed in zijn rol en de regie is ook heel fijn,” vindt Peter. 

‘Het Leven van Anderen’ speelt zich af in de DDR en draait om de afluisterpraktijken van toen. Dat betekent voor Peter dat hij regelmatig in scènes in stilte aan het afluisteren is: “Dan moet je toch aan mijn gezicht kunnen zien wat ik denk. Dat stille spel vind ik een gave uitdaging.” Maar ook al speelt het verhaal zich af in 1984, nog steeds is de voorstelling relevant. “Het komt nog steeds voor,” zegt Robert. “Er zijn nog steeds veel landen waar onderdrukking en spionage is. En met de moderne technologie heb je niet eens door dat je wordt gevolgd.”

De voorstelling is gebaseerd op de bekende film ‘Das Leben der Anderen’ en is voor het eerst in Nederland als toneelversie te zien. Ook voor wie de film al kent, is de voorstelling leerzaam om te zien. Scylla brengt namelijk zoals altijd een eigen versie. “Scylla maakt altijd de stukken die niet doorsnee zijn. Laat je dus zeker verrassen door een avond goed toneel,” zegt Robert. “Als je in de zaal zit en de intensiteit voelt, lijkt het net alsof je echt erbij bent. Dat is de magie van theater.”  

‘Het Leven van Anderen’ is op 11 mei (om 14:00 en 20:00 uur) en 12 mei (om 14:00 uur) te zien in het Picasso Lyceum in Zoetermeer. Kaarten gaan hard en zijn te reserveren via www.scyllaproducties.nl/tickets

Foto: Peter Weijkamp en Robert Spillenaar repeteren voor Het Leven van Anderen. Foto: Sander Benschop. 

Bij Uit tips vindt u alle uitgaanstips voor theater en muziek. Zie ons evenementen overzicht voor alle evenementen in Zoetermeer en bij cursussen hebben we Zoetermeerse cursussen en activiteiten voor u op een rij gezet.

-advertenties-

-goede doel-