nachtnet Zoetermeer
De nachtbus tussen Leiden en Zoetermeer rijdt alweer vanaf 9 februari, de nachtdienst tussen Den Haag en Zoetermeer zal in de nacht van 26 op 27 april weer gaan rijden. De nachtbus was een wens van de gemeenteraad, maar levert tot nu toe nog maar weinig reizigers op: gemiddeld 3 per rit.

Gemiddeld reizen er per weekend 56 personen met de nachtbus tussen Leiden en Zoetermeer (periode februari t/m maart 2024). In de nacht van vrijdag op zaterdag is dit gemiddeld 17 personen en in de nacht van zaterdag op zondag gemiddeld 39 personen. Gemiddeld per rit komt dit neer op zo’n 3 reizigers. Enkele uitschieters daarbij zijn 47 reizigers tegelijk in één bus en helemaal geen reizigers in een hele nacht.
Er zijn ook cijfers van voor de coronaperiode, in mei en juni 2018 maakten gemiddeld 88 reizigers per weekend gebruik van de nachtbus Leiden – Zoetermeer.

Om de nachtbus onder de aandacht te brengen van het publiek is er een communicatiecampagne gevoerd, onder andere middels posters in de gehele gemeente en op middelbare scholen in Zoetermeer. De reisinformatie wordt ook toegevoegd aan de OV9292-app.

Kosten nachtbus

De kosten voor het nachtvervoer tussen Leiden en Zoetermeer, inclusief beveiliging en communicatiecampagne, worden geschat op € 177.000,-. Voor 2025 en 2026 is de verwachting dat meer reizigers van de nachtbus gebruik gaan maken en de kosten dan per saldo € 150.000,- per jaar bedragen. De raad had € 200.000,- per jaar beschikbaar gesteld voor beide lijnen, naar Den Haag en naar Leiden. De nachtbus Den Haag – Zoetermeer komt echter niet voor rekening van Zoetermeer. Het budget is dus voor de komende jaren toereikend, zo legt Wethouder Ter Laak uit in een memo aan de raad.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-