trudyVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Trudy Bersma

Beeldend kunstenaar

Trudy Bersma is in 1949 geboren en verder opgegroeid in Den Haag. Na haar trouwen is ze in 1988 verhuist naar Zoetermeer. Haar artistieke reis begon pas op late leeftijd. “Ik heb een baan gehad in de zorg en in 1990, ben ik helemaal uit het niets met waterverf begonnen”, vertelt Trudy. “Ik had al heel snel daarna een eerste expositie bij de ‘Vlaming’. Ik was als kind altijd wel geïnteresseerd, maar ik kom helemaal niet uit een milieu waar kunst werd gemaakt. Ik ben met vallen en opstaan begonnen”, lacht Trudy. Na het volgen van diverse workshops, heeft Trudy zich ontwikkeld tot een veelzijdige kunstenaar met een unieke stijl.  Trudy is nog altijd zeer actief met haar kunst bezig en werkt vanuit haar atelier aan huis. “Ik ga door tot ik omval. Als ik omval is het klaar”.

Spaanse invloeden

Trudy’s werk omvat verschillende disciplines zoals schilderijen,protest beeldengroep Trudy B keramiek en objecten. Zij creëert intrigerende werken die zich kenmerken door helder kleurgebruik, lineaire opbouw als een soort stripverhaal, en een abstract-surrealisme. Trudy laat zich inspireren door de natuurlijke wereld om haar heen maar vooral door Spanje. “Dat roept eigenlijk iedereen. Ze herkennen dingen uit de stijl van Miro”, legt Trudy uit. “We gingen vaak op vakantie in Spanje en als ik daar ben, ben ik thuis. Zo heeft het altijd gevoeld”.

Trudy’s werk weerspiegelt vaak de schoonheid van bloemen, landschappen en dieren, met een nadruk op het gebruik van heldere felle kleuren en gedurfde composities.  Ze is ook gefascineerd door de menselijke figuur, en portretteert mensen op een expressieve en dynamische manier. Haar kunst straalt spontaniteit en plezier uit, en ze hanteert een intuïtieve werkwijze. “Als ik begin met schilderen, weet ik werkelijk nooit wat ik ga maken”.

In haar olieverfschilderijen bouwt ze zorgvuldig lagen op, waardoor de kleurvlakken, hoewel lineair en vlak, diep en stralend zijn. Haar thema’s komen tot leven in deze kleurrijke composities. Ook haar vazen zowel als reliëfs dragen haar unieke vormgeving en felle kleurgebruik. Trudy’s keramische creaties weerspiegelen dezelfde passie en expressie als haar schilderijen.

Keramiek 3 60x60 W 300x300 075 Beautiful Friendship 100x1001
schilderij objecten bushokje

 

“Ik ben dol op grote werken. Mijn grootste werk is een schilderij van 4 bij 2 meter. Dat heb ik ooit in atelier de BaZtille geschilderd en daar ben ik beretrots op. Grote werken dat vind ik heel gaaf om te doen. Dat voelt lekker”, geeft Trudy aan.

Exposities

expositie copyTrudy exposeert regelmatig in binnen- en buitenland, waaronder Nederland, Spanje, België, Engeland, Amerika, Frankrijk, Italië en Duitsland. “Ik heb nog in Italië samen met Miro, maar ook Lautrec in een expositie gezeten”, vertelt Trudy trots. “Een afschrift van mijn schilderij is in het affiche van de expositie verwerkt”.  Momenteel loopt nog een expositie in Puglia (Italië) en Düsseldorf. Overigens is Trudy ook geen onbekende in de gemeente Zoetermeer, in menig bushokje hingen ooit zeefdrukken van haar hand.

Het Speelspoor project

Vanaf 2010 tot nu toe heeft Trudy samen met collega Marijke Wijgerinck gewerkt aan het project Speelspoor in en rond de Dorpsstraat. “Dat was leuk om te doen. Het doel was om een speeltuin te creëren waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen, met ruimte voor ouders om elkaar te ontmoeten”, legt Trudy uit.

Het Speelspoor bestaat uit een lint van kleurrijke elementen, de zogenaamde ‘speelspoorstenen’, die door de hele omgeving rond de Dorpsstraat zijn verspreid, en vijf actieve speelplekken of ‘beleefplekken’, op de pleintjes. Deze beleefplekken omvatten onder andere: de LuisterPutten, de RuikStruikenTuin, HinkelBanen, de Waaier en de WentelVensters.

 wentelvensters  ruikstruiken wandsteentjes


“Wij hebben hier  samengewerkt met leerlingen van verschillende scholen en elk van deze speelplekken is ontworpen om één of meer zintuigen te prikkelen en biedt een unieke ervaring.”

Relatie tussen mens en natuur

Momenteel is Trudy Bersma bezig met een nieuw project dat zich richt op het verkennen van de relatie tussen mens en natuur en de impact die we hebben op de natuurlijke wereld om ons heen. “Het is een nieuwe serie schilderijen over de schoonheid van het verval. Ik onderzoek hierbij de schoonheid van verlaten gebouwen en verroeste objecten, en toon de kracht van tijd en verandering”, rond Trudy af.

Voor meer informatie over Trudy Bersma en haar kunstwerken, kunt u haar website bezoeken: Trudy-B.

Trudy nomineert graag Marijke Ridderhof als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: Beautiful Friendship, Beeldengroep Protest, WentelVensters, RuikStruikenTuin, Wandsteentjes

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden:Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-