Op het Alfrink College vielen deze week enkele leerlingen in de prijzen vanwege hun uitzonderlijke presentaties op wiskundig gebied. Op woensdag 3 april mochten Alfrink leerlingen Stijn Meershoek en Tjeerd Duursma door naar de finale van de Pythagoras profielwerkstuk prijs.

Pythagoras profielwerkstuk prijs

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste wiskunde-gerelateerde profielwerkstuk van Nederland. De leerlingen mochten tijdens het wiskundig congres van het KWG (Koninklijk Wiskunde Gemeenschap) een voordracht geven van 20 minuten over de inhoud van hun profielwerkstuk. Hun profielwerkstuk ging over het optimaliseren van de lay-out van een warenhuis waarin producten zo optimaal mogelijk geplaatst worden om zoveel mogelijk tijd en kosten te besparen. Hier hebben de leerlingen video-contact over gehad met professor in de logistiek René de Koster van de Erasmus Universiteit, en op basis van wetenschappelijke artikelen een programma gemaakt dat zo’n optimale lay-out realiseert. Het profielwerkstuk leverde ze de eerste prijs op.

Teun Brouwer (klas 4) door naar de finale

Eén keer per jaar wordt de Nederlandse Wiskunde Olympiade gehouden. Het Alfrink doet trouw elk jaar mee, en het lukt elk jaar wel om een aantal leerlingen door de eerste ronde te laten komen. Zo zijn er elk jaar gemiddeld vijf leerlingen die door mogen naar de tweede ronde die vaak afgenomen wordt op TU Delft, maar soms ook op een andere universiteit. Echter, voor het eerst is het een klas 4 leerling op het Alfrink ook gelukt met een ruime score door te mogen naar de finale. Om door de tweede ronde te komen moet je als 4e klas leerling minimaal 24 punten halen, en als 5e klas leerling minimaal 27 punten. Teun Brouwer heeft zich met 32 punten dus ruimschoots gekwalificeerd voor de finale.

Op de foto: links Tjeerd Duursma, rechts Stijn Meershoek

-advertenties-

-goede doel-