Voor de herinrichting van het Centraal Park bij de Dobbe is onderzocht of de bomen die langs het Marseillepad staan verplaatst kunnen worden. De bomen blijken echter in slechte conditie te zijn en zijn niet verplantbaar.


De gemeente wil de bomen langs het Marseillepad nu kappen en vervangen door nieuwe bomen. Bewoners hebben volgens Wethouder ledema aangegeven achter deze keuze te staan. In oktober 2023 zijn deze bomen door een externe boomspecialist onderzocht op kwaliteit en verplantbaarheid. De bomen langs het Marseillepad zijn 40 jaar oud en hebben een gedrongen Bonsai-groei, vanwege een te beperkte groeiruimte bij aanplant. Tussentijdse groeiplaatsverbetering heeft geen positief effect gehad op de bomen. Zij hadden eigenlijk dubbel zo groot moeten zijn bij voldoende groeiruimte. Om alle nieuwe bomen langs het Marseillepad een kans op gezonde groei te geven, moet de groeiplaats volledig worden gerenoveerd.


Nieuwe bomen planten

Tijdens een informatiebijeenkomst met bewoners op maandag 11 maart zijn de mogelijkheden besproken. De eerste mogelijkheid is om de bomen nu te behouden en op termijn in stappen te vervangen. De tweede mogelijkheid is om de bomen nu allemaal tegelijk te vervangen door nieuwe bomen. Deze bomen zijn geen jonge aanplant, maar zijn ten minste zo groot als de huidige bomen. Bovendien wordt onderbeplanting aangebracht. Zo wordt het totaalbeeld veel groener. De voordelen en nadelen van de twee mogelijkheden zijn besproken.
De aanwezige omwonenden hebben unaniem hun voorkeur uitgesproken voor het verwijderen en vervangen van alle 27 bomen aan het Marseillepad. Met deze oplossing is er slechts eenmalig een periode van vier maanden overlast. Bovendien betekent dit meteen een flinke vergroening van het Marseillepad.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-