tunnelbak dicht gladheidEind januari is de Europatunnel enige tijd afgesloten voor verkeer omdat opvriezend water de tunnel spekglad maakte en gevaar opleverde voor het verkeer. Na reparatie van de asfaltverharding liet het college een schouw uitvoeren om veiligheidsrisico’s te bepalen van de tunnel.


Tijdens de schouw zijn geen punten opgemerkt die wijzen op ernstige schade van de tunnel. (Grond)water loopt de tunnel in, vooral bij hoge grondwaterstanden. Het bedrijf dat de schouw uitvoerde, Iv-Infra b.v., verwacht niet dat er schade is aan bijvoorbeeld de voegprofielen van de tunnel. Wel constateerden zij dat het water dat binnenloopt onvoldoende wordt afgevoerd en dat de waterafvoer vervuild is. Sommige kolken die het water zouden moeten afvoeren naar de pompkelders onder de tunnel zaten volledig verstopt met zand en bladeren.

europatunnel kolkSchoonmaken waterafvoer

De waterafvoer is in de week van 19 t/m 23 februari 2024 schoongemaakt. De gemeente controleert de waterafvoer en zal deze komend jaar vaker reinigen als blijkt dat er weer vervuiling is. In 2025 is voor de Europatunnel groot onderhoud gepland. De herstelwerkzaamheden die bij de schouw werden voorgesteld worden hierin meegenomen.

Foto rechts: verstopte kolk in de Europatunnel, foto uit rapport schouw Europatunnel

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-