InstallatieGlas in loodramenDeSpar RienvanderPolOp donderdag 21 maart om 14.00 uur zijn Zoetermeerders welkom in het Open Depot de Ontzameling om deel te nemen aan de waardering van de onlangs herontdekte glas-in-loodramen van De Spar. De vier meter hoge ramen zijn rond 1956 vervaardigd door glazenier-kunstenaar Rien van der Pol (1903-1973).

Voor deze gelegenheid is heemkundige Bart Beaard bereid gevonden een presentatie te geven over de geschiedenis van de glas-in-loodramen. Ook een kleurrijk glaspaneel in de collectie van Museum De Voorde met een Bijbels tafereel ‘In ’t Land van Belofte’ blijkt in opdracht van het personeel van De Spar door dezelfde kunstenaar te zijn vervaardigd.

Het onderzoek dat Bart deed naar de ramen schreef hij op in zijn boek ‘In ‘t Land van Belofte: Geschiedschrijving van de Nieuwkuijkse families P. Pauwels en H.L. van Mol en hun bedrijven’ (Nieuwkuijk, 2014).

Museum de Voorde is het eerste museum in Nederland dat zijn gehele collectie in samenspraak met de plaatselijke bevolking gaat ontzamelen. Met het betrekken van de inwoners naast museale experts, wil het museum de discussie vormgeven over wat erfgoed betekent voor een groeistad als Zoetermeer. Met de uitkomsten hoopt Museum De Voorde een bijdrage te leveren aan Zoetermeer om een volgende stap te zetten naar een nieuw Erfgoedcentrum.

Het proces is uiterst actueel aangezien het Europees Verdrag van Faro in januari 2024 door Nederland is ondertekend. In het verdrag van Faro is afgesproken om mens en samenleving centraal te stellen en burgers meer te betrekken bij keuzes over het erfgoed.

In de Ontzameling is de gehele collectie van Museum De Voorde te zien en worden Zoetermeerders uitgenodigd om mee te helpen met het waarderen van de collectie. Wilt u deelnemen aan een werkgroep waarderen van de collectie van Museum De Voorde? Via de website www.museumdevoorde.nl kunt u zich aanmelden. En mocht u aanwezig willen zijn bij de presentatie van Bart Beaard, dan kunt u zich aanmelden door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Ontzameling is gratis toegankelijk op het Stadhuisplein 21 in Zoetermeer.

Openingstijden zijn:
Waarderen van voorwerpen: 1 maart t/m 27 april op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur.
Gunnen van voorwerpen: 1 mei t/m 29 juni op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-