aanslagbiljet zoetermeer e1551694055690Zoetermeer is koploper in het aanvragen van een WOZ-bezwaar, voor bijna een kwart van de woningen is in 2023 bezwaar aangetekend. Het aantal is enorm gestegen de afgelopen jaren, in 2021 werd nog 1500 maal bezwaar aangetekend, in 2023 was dit 8500 maal.


Straat aan straat worden mensen ook folders bezorgd die mensen moet overhalen om via een bedrijf een WOZ-bezwaar te laten indienen. Volgens wethouder Bouke Velzen kun je veel beter zelf een bezwaar indienen als je denkt dat de WOZ waarde van je woning te hoog is ingeschat. Velzen: “Deze bedrijven gaan alleen voor eigen gewin. Bij elk bezwaar dat wordt toegekend verdienen zij geld. Maar de gemeente betaalt hier heel veel extra geld voor, wat uiteindelijk weer door alle inwoners betaald moet worden!”

 

Zelfs huurders krijgen persoonlijke brieven

Een bedrijf zoals ‘Eerlijke WOZ’ bezorgt in complete wijken de persoonlijke brieven waarop bewoners voorgespiegeld wordt dat ze minimaal €139,- kunnen besparen. Deze brieven worden ook bezorgd bij huurders, die niet de mogelijkheid hebben om een WOZ-bezwaar in te dienen. En daar ook geen voordeel bij hebben, want bv onroerendezaakbelasting hoeven huurders niet te betalen. Bij de brief ook een ‘handig’ machtigingsformulier, waarop bewoners al hun gegevens kunnen invullen en ‘Eerlijke WOZ’ machtigen om voor hen op te treden.
Na telefonisch contact meldt het bedrijf dat met deze gegevens niets gedaan wordt als het een huurder betreft.

 

Voordelen van bezwaar maken bij de gemeente:

Bewoners kunnen via de website van de gemeente gemakkelijk zelf een bezwaar indienen tegen de WOZ. Ook in dat geval zijn er geen kosten voor de inwoner en liggen de kosten voor de gemeente beduidend lager.

1. Als u zelf bij de gemeente bezwaar maakt tegen uw WOZ-waarde, krijgt u in een persoonlijk gesprek met de gemeentetaxateur snel de juiste uitleg. U hebt meer kans op verlaging van uw WOZ-waarde dan wanneer u een WOZ-bureau inschakelt.
2. Als u zelf bezwaar maakt bij de gemeente, verloopt de bezwaarprocedure sneller.
3. U voorkomt hoge kosten voor de gemeente als u bezwaar maakt bij de gemeente taxateur. Het inschakelen van WOZ-bureaus kost de gemeente veel geld. De gemeente betaalt namelijk de kosten van een WOZ-bureau, per bezwaar komen hier al gauw €600,- proceskosten bij. De gemeente moet dit geld ergens vandaan halen. Dat betekent dat zij die kosten moeten doorberekenen aan u, als inwoner van de gemeente. Uiteindelijk betalen we daarom allemaal mee aan deze WOZ-bureaus.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-