noordaa zomer2Sinds april 2019 staat in de Apv Zoetermeer, Algemene plaatselijke verordening, een artikel over vaartuigen in de Zoetermeerse wateren. Er mag alleen worden gevaren met vaartuigen die elektrisch worden aangedreven en deze mogen niet sneller gaan dan 6 km per uur.

Nieuw in de Apv is dat er ook geen verbrandingsmotor meer aanwezig mag zijn op het vaartuig, of deze nu gebruikt wordt of niet. Dit maakt het handhaven van het vaarbeleid gemakkelijker. Ook zijn elektrische vaartuigen beter voor het milieu.
Het college kan een ontheffing geven, maar doet dit alleen bij zwaarwegende argumenten. Het argument dat een elektrische motor duurder is, is geen grond om een ontheffing te verlenen.

De huidige ontheffinghouders

Zoetermeer heeft 105 ontheffinghouders waarvoor in 2018 door de raad een uitzondering werd gemaakt. Zij mochten nog vijf jaar blijven varen met verbrandingsmotoren. Deze tijdelijke ontheffingen eindigen op 11 april 2024, vanaf die tijd zijn zij ook verplicht elektrisch te varen. Het college verwacht onvrede bij deze ontheffinghouders, waarvan er al een aantal hebben aangegeven met een verbrandingsmotor te willen blijven varen. Een elektrische motor aanschaffen kan tot hoge kosten leiden, maar het college vindt dat zij ruim de tijd hebben gehad om zich, ook financieel, op de nieuwe situatie voor te bereiden. De automatisch aan hen verleende ontheffing was immers vijf jaar geldig.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-