20220124 29033Het Zoetermeerse gemeentebestuur denkt na hoe te voldoen aan de intussen van kracht geworden ‘Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen’, kortweg de Spreidingswet. B&W schrijven aan de gemeenteraad dat de eerste optie hiervoor is het verlengen van de opvang in de voormalige gevangenis.


Op dit moment zijn er in de voormalige gevangenis aan de Rokkeveenseweg 630 opvangplekken voor asielzoekers. De overeenkomst voor deze plekken loopt tot 9 februari 2025. Op basis van de Spreidingswet zouden in Zoetermeer vooralsnog ongeveer 700 opvangplekken moeten worden gerealiseerd. Vandaar het voorstel om in eerste aanleg met de opvang in de voormalige gevangenis door te gaan. Daar komt nog ruggespraak over met de gemeenteraad.

In hetzelfde memo meldt het college van B&W er achter te zijn gekomen dat het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) aan de Rokkeveenseweg meer personen opving dan de afgesproken 630. Na hierover contact te hebben opgenomen met het COA heeft dit de teveel geplaatsten verhuisd.

 

Huisvesting statushouders

De gemeente kon in 2023 niet voldoen aan de taakstelling vanuit het rijk om in totaal voor 345 mensen passende woonruimte te verzorgen. 69 statushouders zijn daarom op 21 december 2023 voor maximaal zes maanden op kosten van het COA in het NH-hotel geplaatst. De gemeente heeft eind december nog 10 statushouders uit het hotel weten te huisvesten. Inmiddels hebben van de overige 59 personen nog 12 personen een woning gekregen en hebben 11 personen al een tekendatum voor een woning. Met de
woningbouwcorporaties wordt gekeken om de overige statushouders, in ieder geval vóór de afloop van de zes maanden, door te laten stromen naar huisvesting.

Voor de eerste helft van 2024 is de taakstelling voor huisvesting 133. Met de woningbouwcorporaties wordt vooruitgekeken of dit gehaald kan worden of dat er andere oplossingen nodig zijn.

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-